Annons

Avkastning på 60 procent: Så tar sparrobotarna över

Digitalpodden med Henrik Ek och Marianne Agazzi.
Digitalpodden med Henrik Ek och Marianne Agazzi.
Svenska sparare har fått upp ögonen för robotrådgivare. Vilka är egentligen förlorarna när robotarna tar över? I dagens avsnitt tittar vi även närmare på prisjämförelsesajten Pricerunner, som fyller kassan och bara är en i raden av stora rundor under den senaste tiden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mars månad kan kännas trög men blev en riktig rivstart för den svenska techsektorn. Investeringarna landade på 14,1 miljarder kronor – vilket är mer än halva totalen för 2020. Vi kikar närmare på bolagen som utmärkte sig och hur april börjat.

Att fintechsektorn exploderat är ingen nyhet, men nu börjar sparutmanarna 2.0 komma upp i rätt stora volymer av förvaltat kapital. Vi talar om Betterwealth, Lysa, Fundler, Sigmastocks och Opti. Här plockar du inte fonder själv utan låter deras rådgivare välja, utifrån några variabler som du väljer. Men går de att jämföra med de traditionella bankerna och nischförvaltarna Avanza och Nordnet? Vi reder ut. 

Vi talar även om doldisbolaget Doccla som gjort succé i England under pandemin med sin distansmonitorering. Med bolagets mjukvara kan patienterna övervakas hemifrån vilken blir en vinst för alla parter enligt bolaget. Nu väntar fortsatt lansering i England och Europa, som enligt vd:n och grundaren Martin Ratz ligger efter i distansmonitorering om man jämför med USA och delar av Asien. 

Men Doccla är inte det enda svenska medtechbolaget på frammarsch. Algo DX, som utvecklat en algoritm som ska förutspå vilka intensivvårdspatienter som kommer att drabbas av blodförgiftning, tog in 13 miljoner i en andra runda.

Vi har även Qlucore, som tagit fram en ai-mjukvara som ska förenkla datahanteringen inom läkemedelsindustrin och universitetsvärlden. I förra veckan fick de in 30 miljoner kronor och siktar nu på en notering under de kommande tolv månaderna. 

Ett annat bolag Di Digital rapporterat om under veckan är Svenska Corsmed, vars plattform effektiviserar medicinska undersökningar med magnetkameror. De har just tagit in 26,4 miljoner kronor från bland andra Spotify-veteranen Andreas Ehn.

 

Länk till acast

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer