Annons

Avslöjande: Spotify hade tillgång till miljontals privata Facebook-meddelanden

Spotifys grundare Daniel Ek.
Spotifys grundare Daniel Ek. Foto: Henrik Montgomery/TT
Spotify har under flera år kunnat se, ändra och ta bort Facebookanvändares privata meddelanden i Facebook Messenger, visar nya avslöjanden från New York Times.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under flera år gav Facebook stora teknikbolag mer ingående tillgång till data än vad sociala mediejätten tidigare erkänt. I praktiken har de stora teknikbolagen som samarbetat med Facebook inte omfattats av Facebooks regler kring sekretess och integritet.

Det visar interna dokument och intervjuer som New York Times tagit del av.

Enligt tidningen är svenska Spotify ett av bolagen som fått stor tillgång till Facebooks användares data. Bland annat ska musikstreamingbolaget haft tillgång till användarnas Messenger-chattar och har därmed kunnat läsa vad som skrivits i dem.

Läs mer: Spotify når ny lägstanivå på börsen

Utöver det ska Spotify också haft tillstånd att skriva i användares meddelanden och ta bort privata meddelanden. Enligt New York Times är det funktioner som inte krävdes för att integrera Spotify på Facebook och vice verca. 

Talespersoner på Spotify har sagt att man inte varit medvetna om att man haft tillgång till funktionerna som Facebook gett dem. 

Spotify, som fått tillgång till över 70 miljoner användares meddelanden i månaden, gör det fortfarande möjligt att dela musik genom Facebook Messenger.

Förutom Spotify ska även Netflix, Amazon och Microsoft ha haft tillgång till mer av användarnas data och funktioner än vad Facebook tidigare berättat.

Facebook säger att inga partners fått tillgång till data utan att användarna gett tillåtelse till det. Enligt bolaget ska deras agerande heller inte strida mot den uppgörelse man har med tillsynsorganet FTC.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer