Annons

Avtalet med Warner Music klart – nu kan Spotify noteras

Glada dagar. Spotifys medgrundare Daniel Ek.
Glada dagar. Spotifys medgrundare Daniel Ek. Foto: Michael Loccisano
Musikjätten Spotify har tecknat sitt sista viktiga skivbolagskontrakt. Dörren står nu öppen för en notering värd cirka 105 miljarder kronor i slutet av året eller tidigt 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify har undanröjt det sista stora hindret som stått i vägen för bolagets planerade börsnotering. Efter långa förhandlingar har man nu förnyat sitt licensavtal med skivbolaget Warner Music Group.

Det innebär att Spotify nu har påskrivna avtal med alla tre skivbolagsjättar. Man här därmed säkrat sitt utbud av musik och definierat sina utgifter för de kommande åren, rapporterar nyhetssajten Recode.

Spotify (NTL) har krattat för en börsnotering länge. Ambitionen är att sälja sina aktier direkt till allmänheten, utan att gå genom de traditionella investmentbankerna på Wall Street. Målet är en notering i slutet av året eller tidigt 2018. Enligt uppgifter i media får bolaget ett börsvärde på cirka 105 miljarder kronor (13 miljarder dollar).

Vårt partnerskap med Warner Music Group bidrar till tillväxten inom den nya musikekonomin.

Nu ser detta ut att vara inom räckhåll. 

Läs mer: Goldman Sachs uppges dumpa aktier i Spotify

Warner Music bekräftade nyligen avtalet via sociala medier. Och Spotifys innehållschef Stefan Bloom kommenterade uppgörelsen via e-post med dessa ord:

”Vårt partnerskap med Warner Music Group bidrar till tillväxten inom den nya musikekonomin där miljontals artister kan nå ut direkt till sina fans, och miljontals fans kan nå ut direkt till artister.”

Den första milstolpen i Spotifys förhandlingar med musikindustrin kom i april i år då man förnyade sitt avtal med världens största skivbolag, Universal Music. Den affären blev sedan en guldstandard för Spotifys kommande avtal.

Läs mer: Spotify och Universal ska ha nått överenskommelse

I ett nötskal har kompromissen gått ut på att Spotify låtit skivbolag och artister släppa sina nya låtar på betalversionen av Spotify först, för att sedan, efter en tid gå ut på Spotifys gratisversion. I utbyte har Spotify fått förhandla ned de avgifter man betalar till skivbolagen.

Spotify förnyade sitt avtal med Sony Music i början av sommaren.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List, en databas med alla bolag, investerare och grundare på den nordiska tech-scenen.


Kommentar: ”Kära Spotify – kan vi prata om börsen nu?”Foto: Patrik Olsson
Sven Carlsson, reporter Di Digital.


Läs mer: Spotifys grundare stiger på listan över Sveriges 28 tech-miljardärerFoto:
Miljardärer på spel: Lars Wingefors, vd och grundare THQ Nordic, Fredrik Wester, vd och storägare på Paradox och King-grundaren Sebastian Knutsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer