Annons

Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken

Antonia Ax:son Johnson är grundare av och ledamot i Axfoundation.
Antonia Ax:son Johnson är grundare av och ledamot i Axfoundation. Foto: Jesper Frisk
Blockkedjeteknik spås kunna spara miljarder för världens matleverantörer. Internationella storspelare som IBM och Walmart experimenterar med tekniken men även svenska Axel Johnson-koncernen har hoppat på tåget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockkedjan är en av den senaste tidens hetaste tekniktrender och har seglat upp som en metod för att revolutionera bland annat den globala finansmarknaden. 

Det är dock inte enbart framtidsnervösa bankirer som experimenterar med tekniken utan allt fler branscher doppar nu tårna i blockkedjetekniken. 

En av de branscher där tekniken spås komma att spela en viktig roll är dagligvaruhandeln. Såväl Nestlé som den amerikanska jätten Walmart har anammat tekniken och i Sverige experimenterar Axel Johnson-koncernen med blockkedjeteknik.

Koncernens forskningsstiftelse Axfoundation befinner sig just nu i slutfasen av ett pilotprojekt för att undersöka hur tekniken kan underlätta livsmedelskontroll och spårbarhet. I projektet ingår även Kairos Future, SKL Kommentus, SLL och den Axel Johnson-ägda restauranggrossisten Martin & Servera. 

"Vi har kartlagt hur man kan dra nytta av den här tekniken inom produktion och distribution av livsmedel. Det finns en massa olika delar du kan spåra, men det vi tittat mest på är förhållanden vid produktion och själva spårbarheten under resans gång", säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation.

Ett område där Axfoundation ser stor potential för blockkedjeteknik är spårning av bulkvaror, till exempel för att säkerställa att mängden ekologiskt ris som är uppköpt i första led motsvarar den volym som faktiskt säljs. 

Läs mer: "Centralbanker är den ultimata kunden för blockkedjetekniken"

"Det är där det många gånger uppstår fusk. Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan", säger Carolina Sachs. 

Även internationella storspelare har fått upp ögonen för tekniken och IBM har tillsammans med Walmart och Pekings universitet under de senaste åren testat att spåra fläskkött med hjälp av en blockkedja. 

Utöver fläsk i Kina har IBM och Walmart även använt sig av blockkedjeteknik till att spåra mango.

"En av de viktigaste aspekterna av blockkedjan att är att den eliminerar barriärerna för att digitalisera, vad vi kallar den första milen i leveranskedjan. Den låter helt enkelt en liten tomatodlare digitalisera sin skörd och dela den med sina kunder. Tidigare har det krävts ett IT-system och IT-personal för att göra det möjligt och den kapaciteten har du inte på ett litet familjeägt jordbruk", säger Paul Chang, som leder IBM:s arbete med att utveckla nya lösningar för leverantörskedjor runt om i världen. 

Läs mer: SEB expanderar blockchain-satsning 

Blockkedjan möjliggör transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare. Transaktionerna bokförs med ett unikt nummer i en obruten digital kedja som dokumenteras i ett decentraliserat nätverk. Detta skapar relativt hög transparens.

Enligt Paul Chang kan blockkedjan lagra både strukturerad- och ostrukturerad data. med strukturerad data menas siffror medan ostrukturerad avser till exempel väderinformation eller en bild, och på så vis minska antalet dispyter genom att visa var i leverantörskedjan det gått fel. 

"Bonden som skördar tomaterna kan ta en bild för att visa hur mogna tomaterna är. Så när tomaterna sedan rör sig längs leverantörskedjan och är i dåligt skick när de kommer fram till butiken kan bonden bevisa att det inte är hans fel", säger Paul Chang. 

"Att de olika aktörerna i leverantörskedjan kan se varandras aktiviteter och planera sin verksamhet bättre tror jag är en av nyckelfaktorerna till ett framgångsrikt matspårbarhetssystem", fortsätter han. 

Utöver fläsk i Kina har IBM och Walmart även använt sig av blockkedjeteknik till att spåra mango som skalats, delats och paketerats i USA och Mexiko. 

"Med den traditionella metoden tar det omkring 5-7 dagar att gå igenom alla transaktioner och spåra vilken gård en mango kommer från. Med vårt system scannar du streckkoden, trycker på en knapp och på 2,2 sekunder kan du spåra hela mangons historia till vilken gård den ursprungligen kom från", säger Paul Chang. 

Projektet med Walmart har nu expanderat till att även inkludera en konkurrerande butikskedja samt åtta leverantörer. 

Läs mer: Så kommer framtidens bostadsköp att gå till 

Nästa år spår IBM att man kommer ha ett par hundra matleverantörer anslutna till sitt nätverk. Bolaget ser även stor potential för att använda tekniken till att effektivisera global handel och driver ett pilotprojekt med transportjätten Maersk. 

Med blockkedjan behöver du kanske inte mellanhänder vilket minskar kostnaderna och ökar effektiviteten.

"Inom internationell handel finns det många avgifter kopplade till den dokumentation som krävs för att transportera en vara samt från banker och försäkringsbolag för att säkerställa betalning vid leverans", säger Paul Chang. 

"Med blockkedjan behöver du kanske inte dessa mellanhänder vilket minskar kostnaderna och ökar effektiviteten. Kan du spara ett par procent varje gång en vara transporteras kan du spara många miljarder totalt sätt", fortsätter han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer