Hoppa till innehållet

Axel Johnsons nya investering tar strid mot slängd mat

Restaurangerna sparar både pengar och miljö när tekniken blir ett verktyg i köket. Nu investerar Axel Johnson ytterligare 10 miljoner i startupbolaget Winnow som väger sig till minskat matsvinn.

Antonia Ax:son Johnson, storägare i Axel Johnson.
Antonia Ax:son Johnson, storägare i Axel Johnson.Foto: Martin Adolfsson

Det brittiska startupbolaget Winnow som grundades 2013 finns idag i nästan 30 länder och tekniken används i över 600 kök världen runt. Ikea är en av Winnows större kunder internationellt och i Sverige har tjänsten testats av bland annat mat- och serviceföretaget Sabis.  

Med tekniken som verktyg motverkar de matsvinn i storkök. All mat vägs och sedan får både anställda och ledningen tydlig data över exakt hur stora svinnkostnaderna blir för företaget och hur stor påverkan deras kastade mat gör på miljön. 

Nu går handelskoncernen Axel Johnson in som tioprocentig delägare genom en investering på 10 miljoner kronor.

”Vi arbetar mycket med mat. Våra två största koncernverksamheter är Axfood med Willys och Hemköp, och Martin och Servera som säljer varor och tjänster till restauranger runt om i Sverige och därför har vi mycket kunskap att tillföra som delägare i Winnow”, säger Louise Hagen, ansvarig för D-Ax, Axel Johnsons investeringsverksamhet i startupbolag.

Läs mer: Axel Johnson-gruppen vill ta blockkedjan till fruktdisken 

Med i styrelsen på Winnow sitter Robin Exman som är affärsutvecklingsdirektör för Axel Johnson-företaget Martin och Servera.

Enligt honom kastas ungefär 5 till 7 procent av all mat som köps in i ett restaurangkök. Det kan handla om mat som bara blir dålig eller eller en hamburgertallrik som inte äts upp.

"Vi försöker att minska klimatpåverkan och det som gör Winnow bra är att deras tjänst är enkel, ger konkreta resultat och på så sätt stärker restaurangpersonalens medvetenhet", säger Robin Exman. 

Läs mer: Candy Crush-pengar ska stoppa matsvinn: ”Vi vill skapa transparens”  

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera