Annons

Axfoods enorma e-handelslager kostar 2,5 miljarder kronor

Caroline Berg är ledamot i Axfoods styrelse och Mia Brunell Livfors är ordförande.
Caroline Berg är ledamot i Axfoods styrelse och Mia Brunell Livfors är ordförande. Foto: Jesper Frisk
Axfood vill att sitt nya e-handelslager i Stockholm ska bli ett av de största i Europa. Investeringen uppgår till drygt 2,5 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Axfood har nu tecknat ett slutgiltigt avtal med leverantören Witron avseende tekniken bakom det kommande högautomatiserade logistikcentret. Det framgår av ett pressmeddelande från Axfood.

Det nya lagret planeras vara i full drift 2023. Den totala avtalade investeringen med Witron uppgår till 240 miljoner euro under perioden 2019-2023, det vill säga totalt lite mer än 2,5 miljarder kronor, eller drygt 500 miljoner kronor per år.

I mars i år meddelade Axfood att bolaget tecknat en avsiktsförklaring med Witron och investeringsbehovet bedömdes då ligga i den högre delen av det tidigare angivna spannet om 400-600 miljoner kronor årligen under perioden 2019 till 2022.

Det framtida logistikcentret blir ett av de största och modernaste i Europa för distribution av livsmedel till såväl butik som e-handel, enligt Axfood.

”Investeringsåtagandet fördelas i huvuddrag enligt följande: 20 procent år 2019, cirka 25 procent år 2021, cirka 45 procent år 2022 samt återstående del år 2023. Som tidigare kommunicerats räknar Axfood med att kostnadsgraden för logistikverksamheten, inklusive nytt hyresavtal och ökade avskrivningar, kommer att vara i nivå med nuvarande kostnadsgrad vid full drift. Därefter beräknas kostnadsgraden sjunka i takt med ökade volymer”, skriver dagligvarubolaget.

Axfood har på samma gång tecknat avtal med Swedbank och SEB om en femårig kreditfacilitet om 3,5 miljarder kronor ”med syfte att säkra finansieringen av investeringen och för att fungera som bolagets likviditetsreserv”.

Planen på det nya lagret offentliggjordes hösten 2018. Det nya lagret, som kommer att ligga i Stockholmsområdet, ska ersätta de nuvarande lagren i Jordbro, Borlänge, Årsta, Örebro, Skellefteå och Sätra.

”Dessutom skapas utrymme att öka kapaciteten med minst 40 procent jämfört med dagens volym i de befintliga sex lagren”, skriver Axfood i torsdagens pressmeddelande.

( Direkt / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer