Annons

Axis-grundaren om krisen: ”Rätt läge att investera”

Axis grundare Martin Gren och en av bolagets kameror.
Axis grundare Martin Gren och en av bolagets kameror. Foto: Lars Owesson och press.
Martin Gren blev miljardär vid försäljningen av sitt kamerabolag Axis. Nu skakar coronaviruset om näringslivet, men finanskriser behöver inte vara negativa för alla företag. ”Om du arbetar på en marknad med en underliggande tillväxt är det snarare rätt tillfälle att investera”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Martin Gren har varit entreprenör i hela sitt liv. Tillsammans med Mikael Karlsson och Keith Bloodworth startade han Axis Communications redan 1984, samtidigt som han studerade elektroteknik vid universitetet i Lund.

Bolaget som började med skrivarservrar utvecklade senare, 1996, världens första uppkopplade nätverkskamera. Framgångarna lät inte vänta på sig. I dag övervakar deras kameror säkerheten i till exempel butiker och i kollektivtrafiken över hela världen.

Vi fortsatte med fulla investeringar genom lågkonjunkturen.

För fem år sedan köptes Axis upp av den japanska kamerajätten Canon i en affär värd nästan 24 miljarder kronor. Martin Gren arbetar fortfarande kvar i en operativ roll på bolaget, som drivs som en självständig verksamhet.

”Hotell och restauranger drabbas direkt av coronakrisen. För ett relativt stort bolag som oss, som säljer genom distributörer och återförsäljare, kommer det att ta längre tid innan effekterna syns”, säger Martin Gren till Di Digital per telefon.

Däremot har man sett ett ökat intresse för tekniken från sjukvården. I detta läge prioriterar dock bolaget att ta hand om sin personal, berättar Martin Gren, och att förhindra smittspridning.

Vid slutet av 2019 hade Axis över 3 600 anställda. Omsättningen landade på 11,8 miljarder kronor samma år med en rörelsevinst på nästan 1,6 miljarder kronor.

”Man får arbeta lite annorlunda. Vi har haft digitala produktlanseringar och jag har lunchat med partners i till exempel USA på distans. Du förlorar den personliga kontakten, som krävs ibland, men annars fungerar det smärtfritt”, säger Martin Gren.

Martin Gren har framgångsrikt drivit Axis genom flera svåra perioder, till exempel bankkrisen i Sverige på 1990-talet, it-bubblans kollaps i början av 2000-talet och den globala finanskrisen 2008-2009.

Under den sistnämnda krisen sjönk bolagets börskurs till lägre nivåer än vid noteringen åtta år före.

”Vår egen verksamhet påverkades i princip inte alls under finanskrisen, eftersom vi arbetade i en tillväxtbransch och redan var ett väldigt lönsamt bolag. Det som påverkades var snarare omvärldens syn på oss”, säger han.

Läs mer: Martin Gren: ”Vi tvingades till börsen” 

Martin Gren säger att många intressenter höjde på ögonbrynen när Axis under finanskrisen 2008-2009 fortsatte investera stort i sälj och utveckling. I dag gläds han över att bolaget inte lyssnade på belackarna.

”På den tiden var våra analoga konkurrenter fortfarande marknadsledare. De införde resestopp och drog ned på sina kostnader, medan vi fortsatte med fulla investeringar genom lågkonjunkturen. Det var då vi byggde grunden för dagens framgångar”, säger han, och tillägger att Axis nu är störst på världsmarknaden för nätverkskameror utanför Kina.

Bör andra teknikbolag resonera på samma sätt nu under coronakrisen?

”Helst ska du inte göra panikstopp, i alla fall inte i teknikbolag. Om du arbetar på en marknad med en underliggande tillväxt är det snarare rätt tillfälle att investera”, säger han. 

Men alla utmanare som tar risken att gasa sig ur krisen kommer inte att lyckas. Martin Gren menar att coronaviruset i stort kommer att gynna större och mer kapitalstarka bolag.

”Om du är en uppstickare, till exempel nummer fem på marknaden, tror jag att du får det ganska tufft oavsett vilken bransch du befinner dig i. Under tuffa tider brukar marknaden konsolideras och de stora blir ännu större”, säger han.

Han ser en ännu mer dyster situation framför sig när det kommer till förlustdrivande teknikbolag.  

”De kommer helt klart att få det tuffare. Jag är övertygad om att värderingarna kommer att falla för bolag som bränner mycket pengar, och på sikt även för förhoppningsbolag. Men det är svårt att dra alla över en kam. Det är klart att det finns guldägg även där”, säger Martin Gren.

Inte sällan är dessa startupbolag kraftigt finansierade av riskkapitalet.

”Jag själv begriper inte sådan 'business'. I mina ögon är det mycket lättare att bygga ett bra bolag utifrån kunder och lönsamhet, men samtidigt förstår jag att alla inte kan börja så”, säger han.

Det är på centralbankerna man får titta om man vill gissa om börsen ska upp eller ned.

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att de teknikföretag som startas i Sverige riktar sig direkt mot konsumenter. Många entreprenörer och riskkapitalister har förmodligen inspirerats av musiktjänsten Spotifys framgångar.

”Jag tror inte de traditionella riskkapitalisterna kommer sluta investera i förlustdrivande konsumentbolag efter coronakrisen. De är ju ute efter en tillväxtkurva som liknar en hockeyklubba, när det väl tar fart så ska affären explodera. Det får du sällan inom B2B”, säger Martin Gren, och tillägger att han själv värdesätter de ”långsiktiga relationerna” på företagsmarknaden högre. 

Martin Gren välkomnar permitteringsregeln som införts under coronakrisen, men har i övrigt ingen uppfattning huruvida regeringen gjort för lite eller tillräckligt.

Finns det en risk för att teknikbolag som egentligen skulle gått omkull nu får en konstgjord andning, och att vi i förlängningen skapar ”zombie-startups”?

”Självklart finns det en sådan risk, men det beror ju helt på hur staten utformar stödet. Serviceindustrin som är mest drabbad behöver mer hjälp än tekniksektorn. Ofta är ju vår bransch utformad så att det inte spelar någon roll var personalen fysiskt befinner sig”, säger han. 

Läs mer: Martin Gren går in med mer pengar i Lendify – värderas till 1,6 miljarder

Martin Gren har själv en uppskattad förmögenhet på runt 2,7 miljarder kronor, tack vare försäljningen av Axis. Mer än hälften av kapitalet har han placerat på börsen, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Vad tror du om utsikterna för börsen – har vi nått en lägstanivå eller inte?

”Det är helt omöjligt att förutspå. Om börsen bara drevs av fundamenta hos företagen skulle man säkert kunna göra en bedömning. Men så är det inte, utan det avgörs av centralbankerna som trycker nya pengar i en rasande fart. Det är dit man får titta om man vill gissa om börsen ska upp eller ned.”

Hur agerar du med din egen portfölj just nu?

”Jag har inte varit särskilt aktiv under coronakrisen. Min portfölj består i grund och botten av lönsamma småbolag bolag. Och eftersom jag inte har någon belåning kan jag sova gott om nätterna även i en nedgång.”

Vilka sektorer tror du blir vinnare på krisen?

”Behovet för företag att lagra data i molnet kommer bara att öka. Jag är huvudägare i Proact. De säljer datalagring med molnteknologi, men du har full koll på vad dina servrar fysiskt står och i vilket land din data är”, säger Martin Gren.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer