Hoppa till innehållet

Uppmärksammat klamydiatest-bolag handelsstoppas på Pepins

Det förlustdrabbade hemtestbolaget Dynamic Code handelsstoppas på Pepins. Orsaken uppges vara att bolaget, som backas av riskkapitalbolaget Backing Minds med pengar från en rad näringslivsprofiler, avser genomföra en nyemission.
”Vi ska delta i emissionen”, säger Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz.

Anne Kihlgren, vd och grundare av Dynamic Code.
Anne Kihlgren, vd och grundare av Dynamic Code.Foto: Henrik Lenngren.

Dynamic Code är bland annat känt för att genomföra klamydiatester via nätbaserad postorder. De har också en teknisk plattform för diagnostik, där de kopplar ihop patienters hemtester med digitala vårdgivare, labbanalys, apotek och eftervård. De utvecklar och tillverkar även en rad andra hemtester för sjukdomar och åkommor. 

Linköpingsbolaget har fått stor uppmärksamhet de senaste åren, bland annat då det backats av riskkapitalbolaget Backing Minds, med grundarna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi.

Backing Minds gick in med 10 miljoner kronor vid sin första investering i Dynamic Code maj 2017. Samtidigt som den affären gick i lås startade bolaget också en kampanj på crowdfundingpplattformen Pepins. Erbjudandet att teckna aktier öppnades och blev fulltecknat på 39 minuter. 285 investerare tecknade då aktier för ytterligare 10 Mkr i en runda som värderade hela bolaget till 60 Mkr.

Det här bolaget är väldigt väl riggat för en tillväxtresa.

I november 2018 kunde Di Digital rapportera att bolaget tagit in ytterligare 30 Mkr i riskkapital. Största investerare var då riskkapitalbolaget Backing Minds.

”Pengarna ska användas för bolagets expansion i Europa. Dynamic Code kan på riktigt effektivisera diagnostiken. Det är den pusselbit som saknas – inte bara inom e-hälsa utan också inom traditionell vård”, sa Sara Wimmercranz till Di Digital då. 

Läs mer: Backing Minds tar Linköpings Dynamic Code ut i Europa

Men än så länge har det stora genombrottet låtit vänta på sig. 

Under 2018 stod Dynamic Codes omsättning och stampade kring 13,3 Mkr. Samtidigt steg förlusten från 8,2 Mkr till 15,3 Mkr.

Under de första nio månaderna 2019 landande omsättningen på 12,9 Mkr, vilket är en ökning med 31 procent mot samma period året innan. Förlusterna ökade samtidigt med 4,1 Mkr till 13,9 Mkr, jämfört med de första tre kvartalen 2018.

”Nedgången var planerad och beror på att det tidigare stora intäktsbenet faderskapsbestämningar åt kommuner i Sverige och Norge har minskat, på grund av minskade flyktingströmmar. Men vi ser nu att våra strategiskt viktigaste områden såsom samarbeten med digitala vårdgivare och hälsopartners samt apotek ökar väldigt kraftigt. Nämnas kan att försäljningen till digitala vårdgivare har ökat med 650 procent och för tredje kvartalet är ökningen mer än 1500 procent i jämförelse med året innan”, säger Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz.   

Vi ser nu rejält ökad tillväxt som följd av våra samarbeten med framförallt digitala vårdaktörer och apotek.

Även på marknadsplatsen Pepins Market ser Dynamic Codes siffror ansträngda ut. Aktien har backat med 23 procent de senaste 12 månaderna. Marknadsvärdet på hela bolaget uppgår därmed till knappt 120 Mkr. 

”Det här bolaget är väldigt väl riggat för en tillväxtresa, vilket kommer att innebära förluster under ett fåtal år. De har goda marginaler och det faktum att de är unika i sin position talar för en väldigt fin lönsamhet längre fram”, säger Sara Wimmercranz.

Nu stoppas alltså handeln på Pepins i december för att Dynamic Code ska utreda möjligheterna att genomföra en riktad nyemission.

Bolagets styrelse avser att kalla till extra bolagsstämma vid ett senare tillfälle för att besluta att genomföra en nyemission med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt riktad till kvalificerade investerare i Sverige, enligt pressmeddelandet.

Dynamic Code har gett Stockholm Corporate Finance i uppdrag att utreda förutsättningarna för att genomföra den riktade emissionen med målsättningen att slutföra den under december 2019. 

Pengarna ska i huvudsak att användas till marknadsföringsaktiviteter samt till internationell expansion, heter det. 

”Vi ser nu rejält ökad tillväxt som följd av våra samarbeten med framförallt digitala vårdaktörer och apotek. Pengarna vi nu tar in skall användas till internationalisering, sälj samt produkt- och konceptutveckling”, säger Dynamic Codes vd Anne Kihlgren. 

DC Partners Sweden AB, som i dag äger cirka 16,9 procent av Dynamic Codes aktier och som i sin tur handlas via Pepins, ska erbjudas möjligheten att försvara sin ägarandel i bolaget i den riktade emissionen. Både nya och befintliga delägare kommer erbjudas att teckna aktier via Pepins, skriver bolaget. 

Villkoren för emissionen är ännu inte fastställda.

”Vi ska delta i emissionen”, säger Backing Minds-grundaren Sara Wimmercranz, utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Backing Minds har som mål att hitta startup-investeringarna bortom Stureplan, som andra missar. Bolaget fick stor uppmärksamhet när det under 2016 stod klart att man tagit in 100 miljoner kronor i sin första fond, från bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson, Kinneviks storägare Cristina Stenbeck och Collector Bank-grundaren Lena Apler. Sedan dess har fonden växt och duon har seglat upp som tongivande investerare i den svenska startup-sektorn. 

Riskkapitalbolaget Backing Minds grundare Sara Wimmercranz (t.v.) och Susanne Najafi.
Riskkapitalbolaget Backing Minds grundare Sara Wimmercranz (t.v.) och Susanne Najafi.Foto: Jesper Frisk

Fotnot: Texten har uppdaterats sedan nyheten kom ut.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera