Annons

Backing Minds tar Linköpings Dynamic Code ut i Europa

Riskkapitalbolaget Backing Minds grundare Sara Wimmercranz (t.v.) och Susanne Najafi.
Riskkapitalbolaget Backing Minds grundare Sara Wimmercranz (t.v.) och Susanne Najafi. Foto: Jesper Frisk
Backing Minds leder rundan när Linköpings Dynamic Code tar in cirka 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till en expansion i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Duon bakom Backing Minds fortsätter att investera i Dynamic Code. Nu bekräftar bolaget att man är största investerare när Linköpingsbolaget tar in cirka 30 miljoner kronor i friskt riskkapital.

”Pengarna ska användas för bolagets expansion i Europa. Dynamic Code kan på riktigt effektivisera diagnostiken. Det är den pusselbit som saknas – inte bara inom e-hälsa utan också inom traditionell vård”, säger Sara Wimmercranz, grundare på Backing Minds.

Dynamic Code är bland annat känt för att genomföra klamydiatester via nätbaserad postorder. Baserat på den senaste DNA-forskningen utvecklar och tillverkar bolaget även en rad andra hemtester för sjukdomar och åkommor, samt laktosintolerans och tester för kost och livsstil. 

Dynamic Code har utvecklats till ett health tech-bolag.

Sedan Backing Minds första investering i Dynamic Code i maj 2017 har bolaget utvecklats enormt, enligt Sara Wimmercranz.

”När vi investerade i Dynamic Code första gången var de ett hälsotestbolag. Nu har de utvecklats till ett health tech-bolag med en teknisk plattform som hjälper konsumenten att få rätt diagnos direkt i hemmet", säger hon och fortsätter:

”Dynamic Code äger hela kedjan från utvecklingen av testerna till svarta låda-algoritmen för labbanalys, logistik för hantering av tester, och API:er mot apotek och vårdgivare. Med bara ett knapptryck kan läkaren sätta diagnosen, medan Dynamic Code hanterar allt annat.”

Ett av Dynamic Codes hemtester.
Ett av Dynamic Codes hemtester. Foto: Dynamic Code

Backing Minds gick in med 10 miljoner kronor vid sin första investering i Dynamic Code maj 2017. Samtidigt som den affären gick i lås startade bolaget också en kampanj på crowdfundingpplattformen Pepins (NTL). Erbjudandet att teckna aktier öppnades och blev fulltecknad på 39 minuter. 285 investerare tecknade aktier för ytterligare 10 miljoner kronor i en runda som värderade hela bolaget till 60 miljoner kronor.

Läs mer: Fick in 10 miljoner – på 39 minuter 

Även denna gång är Pepins involverade i finansieringsrundan. De bidrar med 6 av de 30 Mkr, via sina befintliga investerare, och står redo att ta in ytterligare upp till 3 Mkr om intresse finns. Det innebär att rundan kan hamna på 33 Mkr när allt är klart. 

Under 2017 steg Dynamic Codes omsättning med 35 procent till 13 miljoner kronor. En knapp vinst vändes dock till en förlust på 8,2 Mkr under året.

Hur ser omsättningen ut 2018?

”Den ökar, inte minst inom de strategiskt viktiga områden som e-handel och distribution via digitala vårdgivare som Min Doktor”, säger Sara Wimmercranz.

Hur tänker ni inför Dynamic Codes expansion i Europa?

”Bolaget är väl riggat vad gäller strategiska partnerskap. Med de tester vi har i pipeline ska vi det närmaste halvåret kunna leverera lösningar på 97 procent av primärvådens diagnostikbehov. Nästa steg blir en internationell expansion.” 

Backing Minds (NTL) grundades av Sara Wimmercranz tillsammans med Susanne Najafi. De har som mål att hitta startup-investeringarna bortom Stureplan, som andra missar. Bolaget fick stor uppmärksamhet när det under 2016 stod klart att man tagit in 100 miljoner kronor i sin första fond, från bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson och Collector Bank-grundaren Lena Apler (NTL). Sedan dess växte fonden, fram till dess att den stängdes under våren 2017. 

Läs mer: Backing Minds-grundarna två av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Backing Minds har även investerat i Transfer Galaxy (NTL), Horsemeup (NTL) och Virkesbörsen (NTL). 

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med grundarna, bolagen och investerarna i den nordiska techsektorn. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer