Annons

Bakslag för miljardbolaget inför invigningen i Stockholm

Wework ska öppna sitt kontorshus i centrala Stockholm den 3 juni.
Wework ska öppna sitt kontorshus i centrala Stockholm den 3 juni. Foto: Bloomberg/TT
Om bara några veckor inviger Wework sitt stora kontorshus i centrala Stockholm. Men staden vill inte att bolaget skyltar med sin logga. ”En oönskad förändring av fasaden”, skriver stadsbyggnadskontoret.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amerikanska Wework har byggt ett imperium av kontorshotell för stora och små techbolag runtom i världen.

Bolaget är backat av japanska Softbank, värderas till drygt 400 miljarder kronor och ska snart öppna sitt första kontorshus i Sverige.

Men Wework stöter nu på problem med den fastighet man hyr på Malmskillnadsgatan i centrala Stockholm, strax intill både Riksbanken och Spotifys huvudkontor.

Wework har ansökt om bygglov för att sätta upp tre LED-skyltar som föreställer coworking-bolagets logotyp. Två ska vetta mot Malmskillnadsgatan och en mot Hamngatan, enligt bolagets ansökan till bygglov stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Med bara veckor kvar tills Wework ska slå upp portarna ser ansökan inte ut att gå igenom. Stockholms stad meddelade nyligen att ansökan inte kan beviljas i sin nuvarande form.

”Skyltarnas placering medför en oönskad förändring av fasaden”, skriver stadsbyggnadskontoret till Wework, enligt handlingar Di Digital har tagit del av.

Byggnaden i fråga är en del av ”Urban Escape”, kontorskvarteret mitt i Stockholm där AMF är fastighetsägare.

Huset ligger mittemot Riksbanken, ett stenkast från Sergels Torg, och är enligt staden ”av riksintresse för kulturmiljövården”.

”Ur stadsbildssynpunkt har tanken varit att fasaden ska vara levande och varierad. Detta går delvis förlorat med den tilltänkta åtgärden”, skriver stadsbyggnadskontoret, som menar att ”skyltarnas placering är olämpliga och ovarsamma”.

Enligt det nuvarande bygglovet ska husets fasad bestå av ”champagnetonade metallpaneler” och klarglass med screentryck – men inga skyltar.

Läs mer: Globala jätten Wework till Stockholm – öppnar nytt kontorshotell 

Bygglovet för huset upprättades sent 2016, ett drygt år innan Wework tecknade sitt hyresavtal i Stockholm.

Weworks etablering i Sverige blev känd sommaren 2018 och kontorshuset, med plats för omkring 1 000 av bolagets medlemmar, ska invigas den 3 juni i år.

Innan dess kan Wework anpassa sin bygglovsansökan och skicka in den på nytt. Annars kommer stadsbyggnadskontoret rekommendera att stadsbyggnadsnämnden avslår förslaget om LED-skyltar.

En talesperson för bolaget uppger att den 3 juni kvarstår som invigningsdatum.

”Vi jobbar nära båda stadsbyggnadskontoret och hyresvärden för att utvärdera de bästa alternativen för skyltning”, skriver Philine von Hardenberg på Wework i ett mejl till Di Digital.

Wework finns i dag i över 100 städer världen över. Det förlustdrivande bolaget investerade omkring 23 miljarder kronor i sin globala expansion under 2019.

Läs mer: Snap har satt upp ett svenskt bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer