Annons

Bakslag för Riksbanken: Inget skydd för "e-kronan"

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Amanda Lindgren
Om två år ska Riksbanken testa den digitala kronan. Men frågan är vad den kommer heta eftersom centralbanken nekas rätten till valutans tilltänkta namn: "e-kronan".
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riksbankschefen Stefan Ingves projekt med Riksbankens egna digitala valuta har stött på patrull.

Riksbanken nekas nämligen varumärkesskydd för namnet "e-krona", visar ett beslut från Patent- och registreringsverket, PRV. 

”Att registrera det här som ett varumärke är inte ett lämpligt sätt för att hindra andra näringsidkare från att använda det”, säger Magnus Ahlgren, chefsjurist på PRV.

Sedan våren 2017 utreder Riksbanken om möjligheterna att ge ut en digital centralbankspeng. Tanken är att den helt enkelt ska heta "e-kronan", därmed vill Riksbanken också ha ensamrätt på namnet.

Enligt ansökan om varumärkesskydd som skickats till PRV anser Riksbanken att namnet måste skyddas eftersom ”det är av stor vikt att Riksbanken får en ensamrätt till märket för att hindra andra aktörer att använda kännetecknet för sina egna digitala valutor”, framgår av beslutet.

De får fundera på en annan lösning

I sitt försök att vinna varumärkesskydd för e-kronan har man anlitat en advokatbyrå, som sammanlagt fakturerat Riksbanken 126 000 kronor för sina tjänster. 

Men det är en investering som alltså inte gett någon avkastning. I maj i år vägrade PRV Riksbanken varumärkesskydd för den digitala valutan. Namnet kan alltså användas av vem som helst.

Enligt PRV uppfyller "e-kronan" inte kraven på särskiljningsförmåga, där ett varumärke måste vara tillräckligt unikt för att kunna skyddas. Riksbanken menar att förledet "e-" är just så pass unikt att "e-kronan" bör kunna skyddas, men det köper alltså inte PRV.

”I princip har man skickat upp en testballong för att se om det är lämpligt att använda varumärkesskydd för att ha ensamrätt till "e-kronan". Vår bedömning är att det fungerar illa i förhållande till lagen”, säger Magnus Ahlgren och fortsätter:

”Vill Riksbanken begränsa användningen av "krona" i relation till elektroniska betalsätt eller som valuta, så får de fundera på en annan lösning än genom varumärkesrätten.”

I förra veckan gav Stefan Ingves löftet att lansera den nya, digitala, valutan om två år som testversion. Frågan är dock vilket namn den då kommer gå under. Riksbanken har inte överklagat PRV:s beslut.

Läs mer: Stefan Ingves: ”Då inför vi e-kronan” 

”Vi tyckte det var viktigt att få klargjort om begreppet e-krona behövde varumärkesskyddas. Att PRV ansåg att det inte går att varumärkesskydda e-kronan innebär att ingen annan heller kan göra det. Så vi är nöjda med det svar vi har fått från PRV”, skriver Riksbankens presschef Tomas Lundberg i ett sms till Di Digital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer