Annons

Baksmälla på börsen – technoteringarna störtdyker

Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq. Spelutvecklaren Paradox Interactive noterades på First North i maj 2016. Vid noteringen såldes aktier för 33 kronor. I somras toppade kursen på 220 kronor, men har sedan dess fallit tillbaka till 120 kronor.
Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq. Spelutvecklaren Paradox Interactive noterades på First North i maj 2016. Vid noteringen såldes aktier för 33 kronor. I somras toppade kursen på 220 kronor, men har sedan dess fallit tillbaka till 120 kronor. Foto: Amanda Lindgren och Christian Gustavsson (Di)
Världsmarknaderna genomgår just nu rejäl turbulens, vilket också påverkar nynoteringarna i Stockholm. Efter ett starkt 2017 med 28 techbolag noterade, ser det ut att bli en rejäl baksmälla för noteringarna i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oktober ser ut att bli en blodig historia på Stockholmsbörsen. Vid stängningen i fredags hade börsens breda index (OMXSPI) fallit med knappt 11 procent och låg på minus 3,9 procent under 2018.

Det innebär ett tufft första år för flera nynoterade bolag. Samtliga techbolag som noterats under 2018 handlas i dag lägre än teckningskursen. Det osäkra läget på börsen kan också påverka nynoteringarna av techbolag som sjunker rejält.

Hittills i år har endast elva bolag tagit steget ut på börsen, åtta på First North och tre på huvudlistan.

”Det går i vågor. Det är inte så att alla bolag hela tiden har samma cykler. Sedan har vi haft väldigt starka år bakom oss och i år kanske det varit något lugnare”, säger Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq.

Under 2016 noterades sammanlagt 17 techbolag på Stockholmsbörsen. 16 bolag gick in på Nasdaq First North och ett på huvudlistan, det visar Nasdaqs egen statistik. 

Bland noteringarna fanns healthtech-bolaget Frisq, affiliate-bolaget Catena Media och spelstudiorna THQ Nordic och Paradox Interactive.

Läs mer: Nasdaq-chefen: Europa har inte kunnat värdera techbolag 

Sett till antalet nynoterade techbolag var förra året riktigt starkt för Nasdaq. Hela 26 bolag noterades, 25 på First North och ett, e-handelsbolaget Boozt, på huvudlistan. 

Vi kommer ha en skakigare börs framgent, vilket kommer hålla emot noteringsklimatet.

Även de 28 bolagen som nynoterades under 2017 har fått kämpa i snålblåst, i genomsnitt har bolagen fallit med omkring 20 procent i år. 

”Utvecklingen, med oroligheter på marknaden, är global. Det påverkar alla, inte bara noteringar. Vi har haft en period med politiska faktorer med bland annat ett tullkrig, och räntor som påverkat läget. Om man tittar på marknaden så har det varit mer oroligt nu än tidigare”, säger Adam Kostyal på Nasdaq om faktorer som kan ligga till grund för fåtalet nynoteringar.

Almi Invest är en av de mest aktiva investerarna i Sverige. Under 2016 noterades nio av portföljbolagen, 2017 var det 19. Hittills i år har endast fem gått till börsen.

”Det är cykler i det här och det följer börsklimatet i stort. Det påverkar väldigt tydligt vilken aptit det finns på att notera bolag. En viktig parameter inför noteringar har varit att kunna genomföra en bra pre-IPO och kapitalisera upp bolagen och det påverkas ju av att börsklimatet i stort är lite mer skakigt”, säger Almi Invests vd, Mikael Karlsson.

Läs mer: Teknikbolag attraktiva i börsturbulensen – enligt hajpade fonden 

Förutom börsläget kan det också vara höga värderingar under tidigare år, som inte matchas i år, som gör att techbolagen väntar med noteringarna, menar Mikael Karlsson.

”Absolut är det så att värderingarna varit gynnsamma för techbolag som noterats, så är det ju. Även när man ser kontra de affärer som görs utanför börsen, andra typer av kapitaliseringar av unga techbolag. Det är klart att det också påverkar intresset när det blir en sättning på det sättet.”

Även om 2018 alltså ser ut att bli ett iskallt år för noteringar är Nasdaq Stockholmsbörsens noteringschef Adam Kostyal fortsatt positiv. Flera bolag är på gång mot notering, menar han.

”Tittar vi på de diskussioner vi har nu så har vi nog aldrig haft fler, framför allt inom techsektorn, så det är väldigt spännande. Som det ser ut nu tror jag att vi kommer ha ett väldigt aktivt första kvartal och jag ser optimistiskt på nästa år.”

Almi Invests vd Mikael Karlsson är däremot inte lika positiv inför nästa år.

”Jag tror inte 2019 kommer komma upp i 2017 års nivåer. Vi kommer ha en skakigare börs framgent, vilket kommer hålla emot noteringsklimatet.”

Almi Invests vd Mikael Karlsson.
Almi Invests vd Mikael Karlsson. Foto: Press.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer