Annons

Balderton miljardsatsar på köp av medarbetares techaktier

Laura Connell, investeringsansvarig, och Daniel Waterhouse, partner på Balderton.
Laura Connell, investeringsansvarig, och Daniel Waterhouse, partner på Balderton. Foto: Peter Matthews
Riskkapitalbolaget Balderton har startat en ny miljardfond för köp av aktier direkt från grundare och tidiga medarbetare. Fonden är en ny möjlighet för alla svenska techgrundare som vill sälja av och starta nytt, menar man.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det typiska mönstret är bekant: Ett startupbolag söker kapital på marknaden. Riskkapitalbolagen radar upp sig med olika erbjudanden. De som är mest övertygande får ta del av startupbolagets kommande ”runda”. 

Men mellan de stora finansieringsrundorna pågår ofta en så kallad gråhandel i många snabbväxande startupbolag. På Spotify pågick exempelvis en mycket utvecklad handel av aktier många år innan börsnoteringen.

Nu har det brittiska riskkapitalbolaget Balderton (NTL) tagit in 1,3 miljarder kronor i en ny techfond vid namn Liquidity I. Målet är att köpa aktier direkt från grundare och tidiga medarbetare som tagit del av olika optionsprogram. 

”Vi vill köpa aktier i bolag som är 2-4 år bort från en exit. Typiskt sett rör det sig om bolag som funnits i fem eller fler år och som tagit in minst 20 miljoner dollar (180 miljoner kronor) i kapital. Vi uppskattar att det finns cirka 500 techbolag i Europa som är i rätt tillväxtfas för att vi ska investera i dem på detta vis”, säger Daniel Waterhouse, partner på brittiska Balderton.

Läs mer: Balderton: ”Stockholm har gått om Berlin som startupstad”  

Han och kollegan Laura Connell menar att marknaden för dessa typer av köp är underutvecklad, vilket innebär att det finns pengar att tjäna. Kapitalet till Liquidity I samlades in på mindre än tre månader, från partners och nya investerare i Europa, USA och Asien. 

Genom att köpa in sig i onoterade techbolag på detta vis räknar Balderton med att bli en passiv delägare i 10-15 svenska och europeiska techbolag de kommande åren. Man spår inte att investeringarna resulterar i styrelseplatser. 

Balderton vill dock vara en aktiv partner till både bolagen och säljarna. Ofta köper de ju aktierna från nycklelmedarbetare eller grundare som vill gå vidare och behöver kapital för att starta något nytt. De har i regel inte tid att invänta en börsnotering eller en strukturaffär för att sälja sina andelar.

”Vi erbjuder med än bara likviditet. Balderton har ju rådgivare och ett nätverk med talangfulla personer som kan vara till stor nytta”, förklarar Laura Connell, investeringsansvarig på Balderton.

Både hon och Daniel Waterhouse betonar att svenska techbolag är högintressanta för den nya miljardfonden. Bolaget har redan investerat i många svenska techbolag tidigare och har som mål att en fjärdedel av deras kapital ska investeras i Norden. 

”Sverige är en viktig marknad för oss”, säger Daniel Waterhouse. 

Som exempel nämner han Baldertons investeringar i svenskgrundade musiktechbolag som Kobalt Music, med bas i USA, och Soundtrack Your Brand från Stockholm. Han nämner även it-säkerhetsbolaget Rrecorded Future, med kontor i Göteborg och London, det digitala marknadsföringsbolaget Funnel.IO, med kontor i Stockholm och Boston, samt Stockholmsbasserade Furhat Robotics, ett bolag som sätter ett mänskligt ansikte på AI-tjänster.

Balderton investerar uteslutande i techbolag som grundats i Europa. Storleksmässigt är man i samma liga som Sveriges största venture capital-bolag, EQT Ventures och Northzone. Bara det senaste året har man tagit in närmare 4,5 miljarder kronor (500 miljoner dollar) i riskvilligt kapital till sina olika fonder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies