Annons

Bambora säljs för 14 miljarder till franska betaljätten Ingenico

Bamboras vd Johan Tjärnberg.
Bamboras vd Johan Tjärnberg.
Nordic Capitals betalbolag Bambora säljs mindre än tre år efter starten till en fransk betalaktör för 1,5 miljarder euro.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget Nordic Capital säljer betalbolaget Bambora till franska Ingenico Group för 1,5 miljarder euro eller motsvarande drygt 14 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Bambora är ett utmärkt exempel på entreprenöriell affärsutveckling och ytterligare en fantastisk svensk unicorn som tagit tillvara på den stora lokala kompetens som finns inom teknologi för att skapa en global digital ledare”, säger Fredrik Näslund, Partner, NC Advisory AB, rådgivare till Nordic Capitals fonder.

Läs även: Nordic Capital om jätteaffären: "Hade gärna ägt Bambora längre"

Det var 2013 som Nordic Capital köpte SEB:s internationella plattform för kortbetalningar för cirka två miljarder kronor. Affären blev grunden till betalbolaget Bambora.

Efter en uppköpsräd, där bland annat Euroline, DK Online, Keycorp och MPS förvärvades, lanserades det nya ihopslagna betalbolaget under varumärket Bambora 2015. I slutet av 2016 hade bolag för omkring fyra miljarder kronor köpts och slagits samman under Bambora-paraplyt.

Läs mer: Bambora köper Devcode – utmanar globala betaljättar

Redan från början hade bolaget över 400 anställda och en omsättning över 1 miljard kronor. I dag har bolaget över 700 anställda.

Så sent som i maj i år köpte Bambora två bolag, Devcode Payment och Innocard.

Enligt egen utsago hanterar Bambora transaktioner till ett värde av 55 miljarder euro, motsvarande 525 miljarder kronor, per år. 70 procent av transaktionerna sker på nätet eller i mobilen. Bambora omsatte under 2016 drygt 1,9 miljarder kronor.

Läs även: Så byggde Nordic Capital ett techbolag från grunden

Ingenico är ett börsnoterat franskt bolag som sysslar med betalterminaler och betalmjukvara. Omsättningen under 2016 låg på 2,3 miljarder euro, eller motsvarande omkring 22 miljarder kronor.

Nordic Capital och Bamboras vd Johan Tjärnberg har tidigare drivit upp och sålt betalbolaget Point.


 

Läs mer: Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”
Foto: Bambora.
Grundaren och vd:n Johan Tjärnberg stannar kvar på betalbolaget Bambora efter försäljningen. ”Jag är supertaggad på att vara en del av det här.”


Läs mer: Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”
Foto:
”Vi har fått ett bra pris naturligtvis”, säger Nordic Capitals partner Fredrik Näslund till Di Digital.


 Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer