Annons

Bankapp plockar in 200 miljoner – vill utmana storbankerna

Therese Almqvist är Sverigechef på Lunar.
Therese Almqvist är Sverigechef på Lunar. Foto: Press
Den danska bankappen Lunar har siktet inställt på att erövra den svenska marknaden. Nu plockar de in 200 Mkr från Seed Capital. ”Svenskar är mer öppna till att testa alternativ”, säger bolagets Sverigechef Therese Almqvist. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Danska neobanken Lunar lanserade sin bankapp i Sverige 2019, och har totalt lockat till sig 150 000 kunder på den nordiska marknaden. 

Neobanken låter sina kunder öppna bankkonton , registrera debitkort och teckna mindre lån i deras helt digitala bank, som kunderna når genom en app. 

Hittills har tjänsten möjliggjorts genom ett samarbete med banken Nykredit i Danmark, men Lunar strävar efter att bli en helt självständig bank. 

Den helt egna produkten lanseras inom kort tid i Danmark. Därefter planerar man att göra detsamma i Sverige – som man ser som sin viktigaste marknad. 

”Potentialen i Sverige är större än i Danmark och Norge. Det finns fler spelare på den svenska marknaden vilket betyder att svenskar är mer öppna till att testa alternativ till de traditionella bankerna och också inte skulle ha något emot att ha två eller till och med fler banker”, säger Lunars Sverigechef Therese Almqvist. 

Läs mer: Techbolaget startar bank i Sverige: ”Vår snabbast växande marknad” 

För att säkra framfarten plockar Lunar Way nu in 200 miljoner kronor. Pengarna kommer från brittiska Greyhound Capital och Silicon Valley-baserade Socii Capital som investerar genom Seed Capital. Investerarna har också neobankerna N26 och Revolut i sina portföljer.

Pengarna ska gå till att utveckla fler produkter som efterfrågas av användarna, berättar Therese Almqvist. 

”Vi är väldigt ödmjuka över att kunna få investering under en period där många företag har det svårt. Vi kommer göra vårt för att samarbeta med andra fintechs och kunna hjälpa till på det sättet. Samtidigt visar coronakrisen hur viktigt det är med digitala alternativ idag, och inte minst en digital bank. Vår verksamhet rullar på precis som vanligt även om alla jobbar hemifrån.” 

Vad har ni för förhoppningar på den svenska marknaden? 

”Vi har redan fått positiv respons på den produkt vi har, och vi hoppas såklart att ännu fler ska få upp ögonen för Lunar när vi lanserar bank med allt vad det innebär”, säger Therese Almqvist.

Totalt har neobanken lockat till sig 460 miljoner kronor i kapital inom loppet av åtta månader.  

Nu ligger fokus på att lansera den egna banktjänsten i Sverige och Norge, samt att börja erbjuda investering i aktier i bankappen. 

” Vi kommer också med några hållbara möjligheter. Det kommer krävas några stora steg för att bli ett fullt alternativ till de traditionella bankerna, men vi är riktigt spända på 2020”, säger Therese Almqvist.

Tuva Palm, före detta teknikchef på Nordnet och Klarna, sitter sedan flera år tillbaka i det danska fintechbolagets styrelse. 

Läs mer: Mäklarfirma: Krisen kan slå mot fintechbolagens ”skyhöga” värderingar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer