Annons

Bankappen slår tillbaka efter storägarens värdeslakt: ”Vi är ett miljardbolag”

Industrifondens vd David Sonnek och Qapitals medgrundare Katherine Salisbury.
Industrifondens vd David Sonnek och Qapitals medgrundare Katherine Salisbury.
Delägaren Industrifonden chocksänker värderingen på bankappen Qapital till 135 miljoner kronor. Men medgrundaren Katherine Salisbury viftar bort nedskrivningen. ”Vi har en miljardvärdering”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dramatiken fortsätter kring den snabbväxande bankappen Qapital, med huvudkontor i Stockholm och miljontals kunder i USA. 

För två månader sedan kunde Di Digital rapportera att Pär-Jörgen Pärson, partner på bolagets storägare Northzone, brutit med grundarna. Detta sedan han ansett att de varit ovilliga att på allvar inleda diskussioner om en försäljning. Enligt en källa uppges bland annat Klarna ha varit intresserade av att köpa Qapital.

Läs mer: Miljardvärderad bankapp nobbade Klarna – storägaren gör slut

Nästa smäll kom härom veckan då Di Digital rapporterade att Qapitals andra storägare, Industrifonden, skrivit ner värdet med 75 procent – från 533 till 135 miljoner kronor för hela bolaget. Detta enligt stiftelsens årsredovisning för räkenskapsåret som slutade i juni 2019.

Det finns ingen anledning till att vi skulle ha en lägre värdering än vi hade vid förra rundan.

Industrifondens vd David Sonnek vill inte gå in på den exakta metodiken kring denna nedskrivning. Men han beskriver det hela som en försiktighetsåtgärd, en slags minimivärdering som speglar värdet vid en realisering.

”Qapital hade en aggressiv expansionsplan för några år sedan. Men det har gått lite långsammare fram än man trodde, det är ingen hemlighet”, säger David Sonnek.

Värderingen är långt under den som gällde när Qapital tog in 250 Mkr i mars 2018. Enligt Qapital värderade denna investering bolaget till 105 miljoner dollar, om man räknar in värdet på själva kapitaltillskottet. I dag motsvarar 105 miljoner dollar en värdering på en knapp miljard kronor.

Katherine Salisbury, medgrundare och strategichef på Qapital, vill inte kritisera Industrifondens redovisningsmetoder. Men hon menar att värderingen är långt ifrån rättvisande. 

”Det finns ingen anledning till att vi skulle ha en lägre värdering än vi hade vid förra rundan. Vi har en bättre produkt, fler användare och stark tillväxt”, säger hon.

Katherine Salisbury uppger att Qapital har 1,9 miljoner användare i USA och att kunderna sparat över en miljard dollar sedan lanseringen 2015. Omsättningen växte med hela 500 procent mellan oktober 2018 och oktober 2019.

Qapital ligger lite utanför vårt huvudfokus.

Men frågan om Qapitals värdering kan snart få ett svar. Efter många månader av förseningar ska bolaget stänga sin kapitalrunda innan slutet av februari, enligt Katherine Salisbury. När detaljerna kommer ut blir värdet på bolaget tydligt. 

”Vi förhandlar med flera spår parallellt”, säger hon. 

Vare sig Northzone eller Industrifonden är med i förhandlingarna, enligt Salisbury. Men alla befintliga delägare ska erbjudas möjlighet att investera när Qapital har valt en huvudinvesterare. 

Northzones Pär-Jörgen Pärson har dock redan deklarerat att han inte vill delta. Inte heller Industrifondens vd låter alltför angelägen.  

”Vi tar ställning när vi får se hur planerna ser ut. Men Qapital har sin verksamhet i USA i dag, vilket innebär att det inte är lika intressant för oss”, säger David Sonnek.

Varför spelar det roll? Man har ju huvudkontoret i Stockholm? 

”Vårt mandat är att stödja svenska vetenskaps- och tekniktunga bolag när de tar sina första steg. När tekniken är etablerad är det mer rimligt att bolagen expanderar med hjälp av privat kapital. Qapital ligger lite utanför vårt huvudfokus. Det är inget aktivt innehav längre och vi har inte varit aktiva i styrelsen på ett tag,” säger David Sonnek.

Vi ska använda pengarna till att lansera nya produkter och växa i USA.

Qapitals tredje storägare Swedbank Robur vill inte kommentera huruvida de ska delta i rundan.

Qapitals vd George Friedman har tidigare beskrivit det kommande kapitaltillskottet som en ”krigskassa” för att kunna hävda bolaget mot sina konkurrenter. Några av dessa är de amerikanska bankapparna Acorns och Chime, samt tyska N26. De kan snart få sällskap av i USA av brittiska Revolut och Monzo.

”Vi ska använda pengarna till att lansera nya produkter och växa i USA”, säger Katherine Salisbury.

För cirka ett år sedan började Qapital för första gången ta betalt för sina tjänster. Alla nya kunder måste nu teckna en prenumeration som antingen kostar 3, 6 eller 12 dollar i månaden.

I somras uppgav George Friedman att bolaget omsatte 100 miljoner kronor i årstakt. 

”Vi har för avsikt att dubbla det redan 2020”, sa han till Di Digital november 2019. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer