Hoppa till innehållet

Bankchefen varnar för ekonomiappar: Läs det finstilta

Numera kan man ha hela sin privatekonomi samlad i en app i telefonen. Smart och bekvämt. Men det gäller att se upp med vad man säger ja till.

Foto: JESSICA GOW / TT

Det kallas för open banking och vi har troligen bara sett början. Med de nya tjänsterna kan den som är kund i flera banker spara, betala, investera och låna hos vilken som helst av de bankerna. Allt samlas i en enda app. En bank där man är kund är skyldig att ge andra banker och företag tillgång till kundens konto. Ett villkor är att kunden uttryckligen ger sitt klartecken.

För många konsumenter finns det stora fördelar.

”Med hjälp av open banking blir det enklare för kunderna att ha en bra översikt över hela sin ekonomi. Då kan de lättare fatta sunda ekonomiska beslut”, säger Maria Sahlén, ansvarig för finansiella tjänster på konsultfirman PWC till TT.

Men Gunnar Berger, chef för open banking på Nordea, säger att det är viktigt att man som kund läser det finstilta innan man ger klartecken till ett finansiellt företag som inte är en bank.

”Vi har sett hur aktörer inom sociala medier säljer data om sina kunder till aktörer som kunderna inte alls vill ha med att göra. Samma sak skulle kunna hända på det här området. Det gäller att vara vaksam som kund”, säger Gunnar Berger till TT.

Alla storbanker erbjuder nu den här sortens lösningar.

Sedan mitten av september gäller EU:s andra direktiv om betaltjänster, PSD2, i Sverige. Genom PSD2 regleras kontoinformation och betalningar. Men sådant som lån och investeringar ingår inte i PSD2.

Finansinspektionen råder konsumenterna att vara vaksamma.

”Som konsument måste man alltid förstå vad man ger sig in i”, säger Åsa Thalén, chef för operativa risker på Finansinspektionen, till TT.

Också företag som inte är banker kan verka inom open banking. Banker måste ha särskilt tillstånd från Finansinspektionen och ska följa strikta regler. Ett företag som står bakom en app med finansiella tjänster, men som inte är en bank, måste också ha tillstånd från Finansinspektionen och följa regler, till exempel när det gäller tekniska krav.

Men de regler som gäller för andra finansiella företag är inte fullt jämförbara med de regler som gäller för bankerna. Och det räcker med licens från finansinspektionen i ett EU-land för att kunna arbeta i hela EU.

”Alla länder har kanske inte lika noggranna myndigheter”, säger Mari Sahlén på PWC.

Hon pekar på tänkbara risker.

”Man kan inte utesluta att mindre seriösa företag ser en möjlighet att ta ut oskäliga avgifter. De kan också sälja information om sina kunder. Vi vet inte vad som sker i framtiden men det kan bli obehagligt”, säger Maria Sahlén.

Tanken med open banking är att konkurrensen ska öka och därmed stimulera till fler smarta tjänster, till nytta för kunderna.

För dagens storbanker innebär det här också nya utmaningar, en framtid där de i värsta fall bara blir ”lådor” där kunderna förvarar sina pengar. Andra aktörer, med nya smarta lösningar, tar hand om det som är mer lönsamt.

”De banker som nonchalerar den här förändringen kommer att få ångra sig”, säger Gunnar Berger på Nordea.

Läs även: Storbankschefen byter sida – ska investera i fintechbolag

Ett av de företag som erbjuder kunden att samla sin privatekonomi på ett ställe med hjälp av en app är Tink.

”Finansiell lycka på ditt sätt” lovar Tinks privatekonomiapp på sin hemsida. Där står det också att Tinks privatekonomiapp ”ser till att du sparar, investerar, lånar och spenderar på det sättet du vill”.

”Med finansiell lycka menar vi att kunderna ska kunna konsumera finansiella tjänster på sina egna villkor”, säger Daniel Kjellén, vd på och grundare av Tink, till TT.

Han säger att Tinks privatekonomiapp har 500 000 användare i Sverige.

Daniel Kjellén välkomnar det regelverk som styr Tinks verkamhet i och med att EU-direktivet PSD2 har införts i Sverige.

”Alla ska kunna känna sig trygga. Vi bygger in säkerhet som en del av vår kultur. Vi lägger oerhörda resurser på att vara lika trygga som en bank”, säger Daniel Kjellén.

( Di Digital / TT )

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera