Annons

Nordea ska syna Ingves med hjälp av AI

Riksbankschefen Stefan Ingves och Kristin Magnusson Bernard, Sverigechef på Nordea Markets.
Riksbankschefen Stefan Ingves och Kristin Magnusson Bernard, Sverigechef på Nordea Markets. Foto: Di.
Nordea tar stöd av artificiell intelligens för att förutspå Riksbankens framtida ränteförändringar. ”Algoritmen kan räkna ut hur stor den kommer att vara och när i tiden det kommer att ske”, säger Nordeachefen Kristin Magnusson Bernard.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Storbanken Nordea lanserar ett nytt verktyg som ska syna Stefan Ingves hans gelikar. Med hjälp av maskinlärning och artificiell intelligens, AI, ska Nordea börja leverera snabba analyser av de texter som centralbankerna regelbundet producerar.

Syftet är att förutspå framtida ränteförändringar.

”Vi kommer helt enkelt att omvandla text till data. Med algoritmen kan vi på bara några minuter summera centralbankens huvudbudskap från en 30 sidor lång text, till exempel”, säger Kristin Magnusson Bernard, Sverigechef på Nordea Markets. 

Analyserna jämförs med varandra över tid för att komma fram till vad centralbankernas nästa drag är.

”Algoritmen är tränad att kunna räkna i vilken riktning som nästa ränteförändring sannolikt går, hur stor den kommer att vara och när i tiden det kommer att ske”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Arbetet med att ta fram AI-verktyget inleddes på Nordea före jul. 

”Folk på marknaden ägnar mycket av sin tid åt centralbanksanalys. Men analytiker är också människor, och det finns alltid en risk att man läser in för mycket i deras kommunikation. Därför är AI ett bra komplement”, säger hon.

Läs mer: Ericsson-veteran tar över Wallenbergfamiljens AI-projekt

I ett första skede har Nordea analyserat texter från Riksbanken i Sverige, Federal Reserve i USA och den Europeiska centralbanken, ECB.

”Vi kan också räkna ut hur osäkra beslutsfattarna är. Om det råder osäkerhet kring vad som är det rätta strategin framåt, ska man så klart inte lägga lika stor vikt vid den signalen”, säger hon.

Tjänsten kommer att vara tillgänglig för Nordea Markets kunder. Behovet är som störst för institutionella investerare som som är beroende av att få signaler från marknaden inom någon minut, säger Kristin Magnusson Bernard, eller till och med sekunder.

”Utländska investerare har inte alltid haft det så lätt att följa kommunikationen från Riksbanken, eftersom den ofta är på svenska. Vi tror att det här kan sänka barriären för internationella intressenter som vill investera i svenska räntor eller i den svenska kronan”, säger hon.

Hur pass unikt är det här AI-verktyget på marknaden?

”Vi har inte sett någon annan som är så här heltäckande”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Läs mer: EU vill inte att AI ska ”begränsa mänsklig självständighet” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer