Annons

Bankerna nobbas – grundaren rycker in och räddar framgångssagan

Daniel Wellingtons grundare och ägare Filip Tysander.
Daniel Wellingtons grundare och ägare Filip Tysander. Foto: Jack Mikrut (Di).
Framgångssagan Daniel Wellington drabbades i fjol av en rejäl törn när klockföretaget vände till en förlust på närmare 200 miljoner kronor. Nu väljer grundaren Filip Tysander att rata lån från banker för att själv rädda verksamheten, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska klockföretaget Daniel Wellington har sedan starten 2011 varit en lönsam tillväxtraket. Till och med 2018 har den samlade vinsten uppgått till drygt 2,4 miljarder kronor efter skatt. Ensam ägare av företaget är grundaren Filip Tysander, en tillbakadragen entreprenör som i princip aldrig uttalat sig offentligt om framgångarna.

Men i fjol drabbades bolaget av en kraftig finansiell tillbakagång. Omsättningen ökade visserligen med 3,5 procent till 2,64 miljarder kronor under 2019, men resultatet på sista raden summerades samtidigt till minus 198 miljoner kronor. Det innebar att Daniel Wellington för första gången någonsin gjorde ett förlustår.

Minusresultatet ska, enligt bokslutet, bero på ökade kostnader i verksamheten. Sedan ett par år tillbaka har Daniel Wellington nämligen ändrat strategi och startat en hel rad lokala dotterbolag som ska hantera försäljningen på olika marknader runtom i världen, i stället för att gå genom distributörer.

Daniel Wellington indikerar även att coronavirusets spridning under senvintern och våren inneburit ytterligare en hård smäll mot verksamheten. Bolaget har till exempel sett en ”kraftig nedgång i butiksförsäljningen” – och har därför behövt vidta krisåtgärder som att dra ned på expansionstakten och göra sig av med personal.

Läs mer: Daniel Wellington kapar 50 tjänster 

Di Digital kan nu berätta att 35-årige Filip Tysander ensam bestämt sig för att rädda verksamheten. Grundaren valde i april i år att säga upp etablerade bankkrediter, enligt bokslutet, för att i stället själv börja låna ut pengar till Daniel Wellington.

Lånen kommer att ställas ut enligt ”marknadsmässiga villkor”, vilket kan tolkas som att Filip Tysander kan räkna med att erhålla goda ränteintäkter om utvecklingen vänder för Daniel Wellington. 

Hur mycket pengar som kommer lånas ut till Daniel Wellington framgår inte, men kvar i kassan i Filip Tysanders ägarbolag JFT Holding fanns vid årsskiftet 1,7 miljarder kronor i fritt eget kapital.

Läs mer: Poddspecial: Så byggde Filip Tysander sitt miljardbolag

Sommaren 2018 sände Digitalpodden ett specialavsnitt där Filip Tysander med egna ord, genom ljudupptagningar från förhör kopplade till en patentstrid, talade ut om sin resa från student till succén med Daniel Wellington.

Länk till acast

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer