Annons

Bankernas nordiska betalinitiativ välkomnas: "Kan underlätta för e-handlare"

Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, och Lena Apler, styrelseordförande på Collector.
Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel, och Lena Apler, styrelseordförande på Collector. Foto: Svensk Handel/Jesper Frisk.
Storbankernas nya nordiska betalinitiativ välkomnas av både Svensk Handel och Collectors styrelseordförande Lena Apler. Samtidigt finns oro över att planerna innebär att jättarna ytterligare stärker sin makt på betalområdet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagen meddelade en grupp nordiska banker, inklusive de fyra svenska storbankerna, att de undersöker "möjligheten att skapa en nordisk betalningsinfrastruktur med gemensamma produkter". 

Målet är, enligt gruppens gemensamma pressmeddelande, att ”skapa världens första betalområde för nationella och gränsöverskridande betalningar i flera valutor”. 

Vad detta innebär mer exakt är än så länge oklart, men att bankerna väljer att tänka mer internationellt välkomnas av branschorganisationen Svensk Handel. 

”Jag tycker det är bra att man sträcker sig över de nordiska gränserna. Vi har en hel del handel med varandra och jag tror att bankerna tittar rätt mycket på om man kan göra Swish och liknande lösningar nordiska”, säger Bengt Nilervall, expert på betalfrågor på Svensk Handel. 

Läs mer: Bankgirots monopol hotat – spår huggsexa om nordiskt jätteuppdrag 

Även nischbanken Collectors grundare och styrelseordförande Lena Apler är positiv till initativet, men poängterar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring vad det får för konsekvenser. 

”Generellt är vi positiva till samverkan och synkronisering av betallösningar, vilket kommer att förenkla för våra kunder. PSD2 ska implementeras under året och med öppna API:er är samverkan ett naturligt steg. Vi förutsätter att även vi nischbanker kan ta del av system och integrationen. Det finns bra exempel sedan tidigare, till exempel Swish", skriver Lena Apler i ett mail till Di Digital. 

Kan man få med hela Norden på en lösning är det ett stort steg.

”Kan man få med hela Norden på en lösning är det ett stort steg. Sedan tidigare finns ju SEPA, Singel European Payment Area, för förenklade och snabbare utlandsbetalningar. Det är dock ett betydligt större steg  att få med alla EU länder, men utvecklingen måste gå i den riktningen”, fortsätter hon. 

Läs mer: Storbankerna planerar gemensam betalinfrastruktur i Norden 

Enligt Bengt Nilervall hade en gemensam betalinfrastruktur även kunnat underlätta för e-handlare som riktar sig över landsgränsen. 

”Kan du få samma smidiga lösning med att använda Swish att betala för en vara i Norge så har du underlättat ganska mycket för e-handlare. Idag krävs det relativt ofta att e-handlaren sätter upp ett eget konto med respektive bank”, säger han.

Samtidigt hade en gemensam nordisk betalningsinfrastruktur enligt Bengt Nilervall inneburit att bankerna stärker sina positioner.

Swish är svårt att konkurrera med och skulle tjänsten bli nordiskt krävs det extremt mycket för att man ska kunna kliva in och erbjuda en liknande lösning.

”Det är klart att bankerna stärker sitt grepp. Vi har PSD2 som ska öka konkurrensen inom sektorn och det är klart att ett samarbete stärker bankernas tjänster. Swish är svårt att konkurrera med och skulle tjänsten bli nordiskt krävs det extremt mycket för att man ska kunna kliva in och erbjuda en liknande lösning”, säger Bengt Nilervall. 

"Är man inte observant så kan alla situationer där någon får monopol på infrastruktur och tjänster bli kostsamt för handlarna och konsumenterna på sikt om det inte finns konkurrens. Vi har haft synpunkter på till exempel Visa och Mastercard som fullständigt dominerar kortbetalningarna. Det är klart att man hade önskat sig att det finns fler”, fortsätter han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies