Annons

Bankmannen som blev Sveriges största investerare i techbolag

Anders Göransson är Soläng Invest – Sveriges största privata investerare.
Anders Göransson är Soläng Invest – Sveriges största privata investerare. Foto: Evelina Carborn
Det som började som ett fritidsintresse för Anders Göransson har i dag gjort honom till Sveriges största privata startupinvesterare med över 20 företag i portföljen. ”Det är otroligt spännande att följa bolagen”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Soläng Invest har blivit ett namn som ofta nämns i samband med investeringar i startups. Sedan 2015 har bolaget investerat i drygt 20 bolag, varav Nasa-duschen Orbital Systems (NTL), hållbarhetsbolaget Worldfavor (NTL) och musiktechbolaget Pacemaker (NTL) är tre.

Enligt databasen Nordic Tech List toppade han listan över privata investerare i techbolag i fjol.

Läs även: Guide: Så investerar du i onoterade bolag

Trots Solängs många investeringar har investeringsbolaget inte ens en hemsida utan den enda kontaktytan är en Linkedin-adress. Men inte ens där hittar man namnet Anders Göransson.

Det heter den 46-åriga skåningen som står bakom Soläng Invest (NTL). Det är hans kapital, hans tid och hans bolag. Fast verksamheten är bara en sidosyssla för Anders Göransson vars riktiga jobb är i finansbranschen.

”Mina första investeringar gjorde jag för 15–17 år sedan men intensiteten har ökat de senaste åren”, säger Anders Göransson när Di Digital träffar honom.

Själva triggern till de här investeringarna är entreprenörerna. Det är väldigt spännande att följa dem på nära håll

Många techinvesterare har ett förflutet som grundare av bolag men det har inte Anders Göransson. Men intresset för startupscenen föddes tidigt genom hans pappas arbete på forskningsbyn Ideon i Lund.

På Ideon blev Anders Göransson introducerad till ett antal startupbolag i ett tidigt skede. Ett exempel är Oatly, som i dag omsätter cirka en halv miljard kronor årligen.

”Själva triggern till de här investeringarna är entreprenörerna. Det är väldigt spännande att följa dem på nära håll – en otrolig kick”, säger Anders Göransson.

Han har tjänat sitt kapital på investeringar men han vill inte specificera vilka. Resultatet är den mindre förmögenhet som Soläng numera investerar i startupbolag i storleksordningen 1 – 10 miljoner kronor per finansieringsrunda och följdinvesteringar.

”Jag tar aldrig operativa roller utan fungerar som ett bollplank och har en rådgivande roll. Ibland är man även den investeraren som leder rundan och då kan man även hjälpa till att hitta andra investerare som är så bra för bolaget som möjligt.”

Läs även: De var Sveriges flitigaste techinvesterare 2017 

I dag sitter han som styrelseledamot i fyra av de drygt 20 bolag han har investerat i. Till de andra styrelseplatserna har han tillsatt personer som har specifika kunskaper.

”Jag ger inte bort kontrollen men man försöker göra det som är bäst för bolaget för att få in den kompetens som bolaget saknar. Det kan handla om kunskaper som att skala upp, distribution, försäljning eller något annat”, säger han.

Anders Göranssons telefon ringer. En av hans döttrar vill ha hjälp inför matematikprovet dagen efter. Vi träffar honom i ett litet mötesrum i Norrskens lokaler, med utsikt över det öppna kontorslandskap där ett antal startupbolag jobbar.

Jag tar aldrig operativa roller utan fungerar som ett bollplank och har en rådgivande roll

Klarna-grundaren Niklas Adalberth grundade stiftelsen Norrsken för att hjälpa bolag med ett syfte att göra världen bättre. Trots Anders Göransson klassiska karriärval inom svenska storbanker är det just hållbarhet och positiv världspåverkan som driver honom. Och den 1 mars flyttar Soläng Invest in på Norrsken för att komma entreprenörerna närmare.

”Jag har investerat mycket i tech men jag investerar gärna i hållbarhet, vilket är något jag alltid har brunnit för. Sen satsar man alldeles för lite på kvinnliga entreprenörer på den svenska startupscenen. Så jag supportar och investerar gärna i dedikerade kvinnliga entreprenörer”, säger han. 

Läs även: Klarna-grundaren lägger en halv miljard på Norrsken 

I Di Digitals senaste granskning om könsbalansen inom svenskt riskkapital visade det sig att 20 procent av bolagen som tog in kapital 2017 hade antingen mixade grundarteam eller enbart kvinnliga grundare. För Soläng invest är könsbalansen något bättre än genomsnittet: 27 procent.

”Att vilja investera i kvinnliga entreprenörer har att göra med hur man kan påverka näringslivet i stort. De här bolagen ska ju växa och bli stora bolag så småningom och då vill man vara med och pusha duktiga kvinnor”, säger han.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med grundarna, investerarna och bolagen på den nordiska techscenen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies