Annons

Bankprofilen investerar i deras blockkedja – ska digitalisera bolånen

Till vänster: bankprofilen Ann Grevelius. Till höger, övre raden: Anders Ejendal, Lars Hansén och Gunnar Collin. Till höger, nedre raden: grundarna Göran Almgren, Mats Stengård och Hans Almgren.
Till vänster: bankprofilen Ann Grevelius. Till höger, övre raden: Anders Ejendal, Lars Hansén och Gunnar Collin. Till höger, nedre raden: grundarna Göran Almgren, Mats Stengård och Hans Almgren. Foto: Jack Mikrut och press.
Med hjälp av blockkedjeteknik kan startupen Enigio digitalisera pappersbaserade originaldokument. Nu har bolaget fyllt på kassan med 19 miljoner kronor och tecknat avtal med bolåneutmanaren Stabelo.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockkedjebolaget Enigio har flugit under radarn sedan starten 2013. Men nu tar bolaget in 19 miljoner kronor i riskkapital för att växla upp verksamheten.

Ledande investerare i rundan är Gustav Andersson, son till industriprofilen Rune Andersson och arvtagare till Mellby Gård, genom sitt bolag Stockhorn Capital.

”I korthet kan man säga att vi arbetar med digitalisering och långtidsbevaring av information, med hjälp av blockedjeteknik”, säger Göran Almgren, vd och medgrundare på Enigio.

Även Sören Mellstig, tidigare vd på Gambro och ordförande för Trelleborg, och Nobinas vd Magnus Rosén går in i Enigio. Sist men inte minst har Ann Grevelius, tidigare chef på Handelsbanken och SEB och numera partner på riskkapitalbolaget GP Bullhound, investerat privat i bolaget och sitter i dess styrelse.

Enigio har tidigare bland annat utvecklat en tjänst för e-arkivering baserat på blockkedjan. Men den senaste landvinningen för bolaget är en helt ny teknik som möjliggör för bolåneinstitut att digitalisera löpande skuldebrev.

”Löpande skuldebrev är fortfarande pappersbaserade. Det är en av de sista pusselbitarna för bankerna, sedan är nästan hela deras bolåneprocess digitaliserad”, säger Göran Almgren.

Läs mer: Svenska doldisbolaget vill göra kryptohandeln säkrare med blockchain 

Löpande skuldebrev är ett överlåtelsebart innehavardokument, vilket innebär att det är viktigt att man kan visa upp ett original som skiljer sig från kopian. Eftersom det skapas en halv miljon löpande skuldebrev i Sverige varje år, som vardera kostar flera tusen kronor, är besparingspotentialen stor.

Just nu ligger vi längst fram på marknaden. Men det finns så klart en risk att konkurrenter dyker upp.

Enigio har hittills skrivit avtal med en större kund på marknaden, nischbanken Avanzas bolåneutmanare Stabelo. Integrationen av deras blockkedjeteknik kommer att ske under första halvåret 2019.

”Det är ett otroligt viktigt avtal för oss. Vi är väldigt nöjda och glada över att ha Stabelo som kund. Nu sneglar vi också på en internationell expansion och för diskussioner med banker utanför Norden”, säger Göran Almgren. 

Han understryker samtidigt att det finns fler potentiella användningsområden för tekniken. Till exempel kan Enigio digitalisera leasingavtal, säger Göran Almgren, och inom frakt- och rederibranschen används fortfarande många fysiska dokument.

Under 2017 gjorde Enigio en förlust på 1,9 Mkr på en omsättning om 2,4 Mkr. I år ökar intäkterna till 4,5 Mkr enligt Göran Almgren, som hoppas på en fördubbling 2019.

”Det här är ett långsiktigt projekt. Både vi och våra investerare är väl medvetna om att det kommer ta tid, men potentialen är gigantisk på en global skala”, säger Göran Almgren.

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering”

Pengarna från den nya rundan ska investeras i marknadsföring och produktutveckling. Stockholmsbolaget har just nu elva anställda och grundades av Göran Almgren och hans bror Hans Almgren tillsammans med Mats Stengård, som bland annat har sina yrkesbakgrunder hos börsoperatören OMX Nasdaq. 

Bolaget har ett patent för sin teknik i Sverige och ett i USA, med flera pågående ansökningar. Men oavsett vad som händer med dessa processer räknar Göran Almgren med att snart få konkurrens från andra spelare.

”Just nu ligger vi längst fram på marknaden. Men det finns så klart en risk att konkurrenter dyker upp och då är det skönt att ha ett patent i ryggen. Det går aldrig att vara helt säker när man driver en startup”, säger han.

Före den nya kapitalrundan hade bolaget tagit in 7 Mkr i riskkapital och säkrat 2 Mkr i bidrag från statliga Vinnova.

Läs mer: Ann Grevelius till startupbolagen: ”Gör er inte beroende av etablissemanget” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer