Annons

Bankutmanare skulle tälja guld på småföretag – gick på coronanit: ”Förlorat kvartal”

Qreds vd och grundare Emil Sunvisson och Capcitos vd och grundare Michael Hansen
Qreds vd och grundare Emil Sunvisson och Capcitos vd och grundare Michael Hansen
Flera alternativa kreditgivare som Capcito och Qred flaggade för en anstormning av låneansökningar från småföretag under mars. Nu konstaterar de att rusningen kom av sig när företagen drog åt svångremmen och valde att övervintra coronapandemin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

När coronapandemin slog till i mars och den ekonomiska inbromsningen var ett faktum blev situationen för många småföretagare nästan kaotisk. Många hamnade i akut likviditetsbrist när efterfrågan på deras tjänster i vissa fall raderades helt.

Trots de riktade statliga stödpaket som lanserades, där staten bland annat valde att stå för 70 procent av kreditrisken, vittnade företagare om att de hade svårt att uppnå kraven för att få lån hos de traditionella affärsbankerna.

Som Di tidigare rapporterat fanns det då indikatorer på att alternativa kreditgivare, som Capcito och Qred, vädrade morgonluft när bankerna visade sig kallsinniga till att öka utlåningen till småföretagen. Men de digitala låneutmanarna fick inte ta del av de statliga pengarna, eftersom de inte står under Finansinspektionens tillsyn.

När Di i mars pratade med Qreds vd Emil Sunvisson och Capcitos vd Michael Hansen såg de en lavinartad ökning av låneansökningar, främst från småföretag där syftet var att klara kassaflödet.

Läs mer: Rusning till låneutmanarna – trots miljardregn över storbankerna 

Sett i backspegeln, mer än ett halvår senare, kan Emil Sunvisson konstatera att utvecklingen blev en helt annan.

”Det hände någonting när vi gick in i april. Efterfrågan på våra produkter gick ner och det verkar som att företagen gick in i ett lågintensivt läge där man drog ner på investeringar utifrån dålig framtidstro. Min analys är att småföretagen är försiktiga och vill inte belåna sig för att hamna i en ännu sämre position”, säger han i dag.

Han menar att hela det andra kvartalet gick ”förlorat för Qred”, åtminstone sett till inflödet av nya kunder.

”Vi tappade inte så mycket i omsättning för vi har ju de befintliga kunderna i böckerna och de fortsätter att generera omsättning, men vi tappade ungefär 50 procent av nykundsintaget jämfört med vad vi ser normalt sett”, säger Emil Sunvisson.

Bolaget klarade dock av att hålla nere sina kreditförluster, menar vd:n.

”Vi omsatte 77 miljoner kronor och hade kreditförluster på 18 miljoner kronor under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal 2019 där vi omsatte 48 miljoner kronor med en kreditförlust på 17,5 miljoner kronor. Med tanke på att det var det värsta kvartalet man kan tänka sig så är vi nöjda med utfallet”, säger Emil Sunvisson.

Att det som först verkade bli en explosion av låneansökningar helt stannade upp är en bild som delas av Capcitos vd Michael Hansen.

”Först var det ett enormt tryck i mars och april. Vi tog höjd för både ökningen av låneförfrågningarna och förväntad högre risk inom vissa branscher. Det som faktiskt hände var att det blev lugnare därefter”, säger han, och fortsätter:

”Företagen drog ner på de kostnader de kunde, många permitterade personal och nyttjade de stöd de kunde nå. De gick helt enkelt in i övervintringsläge. Vilket är sunt, då vi framför allt vill stötta företag som investerar framåt och har förutsättning att överleva på längre sikt.”

Michael Hansen menar att Capcito, precis som Qred, klarade av att begränsa sina kreditförluster – trots att risken för konkurser varit överhängande.

”Vi såg en ökad risk under perioden och det var mer som hamnade under luppen än vanligt. Men rent faktiskt så har vi inte sett några större kreditförluster ännu. Under de senaste veckorna ser vi att de ärenden som vi håller uppsikt på har börjat minska i antal.”

Både Capcito och Qred vilar i sin verksamhet på en algoritmstyrd teknik, som gör risk- och kreditbedömningen genom att ta del av realdata från kundernas affärssystem. 

Capcitos vd menar att vårens händelseförlopp blev ett stresstest för systemet, som bolaget kan dra slutsatser av inför framtiden.

”Den snabba svängningen visade att vår plattform, med hög grad av automatisering, kan hantera en stor volymökning där vi kan serva många snabbt. Eftersom vi är uppkopplade mot företagens bokföringssystem kan vi göra snabba bedömningar inom sektorer som på håll ser ut att ha hög risk. Vi har kunnat se att inom vissa sektorer har det funnits enskilda bolag som har vänt upp och gått bra under krisen”, säger Michael Hansen.

Nu bedömer de båda kreditgivarna att framtidstron hos de svenska företagen har återvänt med besked – och därmed också låneviljan.

”Nu lånar man för att det kommer igång igen. Vi behöver lite pengar nu för att få fart på hjulen, det är känslan därute”, säger Emil Sunvisson, vd på Qred.

Hos Capcito, vars stora affär är att köpa eller belåna kundfakturor, har efterfrågan vänt uppåt med besked.

”Från början av september kan vi se en stor ökning i aktivitet från kunder men också i utlåningsvolym. Vi ökade 30 procent i volym mellan augusti och september. Det är en märkbar skillnad i aktivitet och framför allt försäljning inom Sverige har börjat komma igång bland många av våra kunder”, säger Michael Hansen. 

Några andra aktörer inom segmentet för utlåning till småföretag – vid sidan om de traditionella affärsbankerna samt Qred och Capcito – är Froda, DBT och Corpia.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer