Annons

Barack Obama varnar för filterbubblor i en Netflix-intervju

I en intervju med David Letterman uttalar sig Barack Obama kritiskt till de filterbubblor som bland annat skapas på sociala medier som Facebook.
I en intervju med David Letterman uttalar sig Barack Obama kritiskt till de filterbubblor som bland annat skapas på sociala medier som Facebook. Foto: Manuel Balce Ceneta/ AP
Den tidigare presidenten Barack Obama höjer ett varnande finger för hur utländska makter och andra med makt kan utnyttja sociala medier för att nå fram med sitt budskap. Det gör han som första intervjugäst på David Lettermans nya show.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Barack Obama har kanske varit den president som har varit mest tillmötesgående när det gäller techbolagens framfart i USA. Han har både hyllat den nya tekniken men även techscenen i stort. Under sitt sista år som president besökte han även den stora techmässan SXSW i Texas där han uppmuntrade techbolagen att bidra med sitt kunnande för att bygga starka och digitalt anpassade myndigheter i USA.

Läs även: Obama till entreprenörerna: ”Ta er i kragen och engagera er”

I en intervju med den välkände tv-stjärnan David Letterman berättar han om sin första väldigt optimistiska syn på sociala medier. Barack Obama medger att är skyldig mycket av sin politiska kampanj till sociala medier, som enligt honom blev den kanske mest effektiva politiska kampanj i moderna tider. Men att sociala medier nu även har blivit ett hot mot demokratin.

“Jag tror att vi har missat till vilken nivå som personer i maktställning... även utländska makter med mera, kan manipulera dessa och sprida propaganda på dem”, sade han i intervjun som första gången sändes på Netflix på fredagen.

Barack Obama intervjuas av David Letterman i den nya showen på Netflix.
Barack Obama intervjuas av David Letterman i den nya showen på Netflix. Foto: Netflix

Ett annat problem ser han med techjättar som Google och Facebook på vars sajter filterbubblor skapas. Han tar upp ett exempel där en googlesökning på Egypten under revolutionen, gjord av tre personer med helt olika politiska åsikter, fick helt olika sökresultat.

Läs även: Rysk propaganda nådde 10 miljoner Facebook-användare 

"Beroende på dina fördomar så fick du olika förslag, och det här förstärktes över tid. Det är även det som händer med de Facebook-sidor där ett ökat antal personer får sina nyheter från. Vid en viss tidpunkt lever du i en bubbla och det är också därför politiken är så polariserad just nu", sa han i intervjun.

Uttalandena från Barack Obama kommer passande nog i samband med att nyheten om att Facebook gör en förändring i sin algoritm vilket medför att man kommer att se mer inlägg från vänners flöden än de från nyhetssidor och även en mindre andel reklam.

Läs även: Zuckerbergs besked: Vänner, familj och grupper ska prioriteras

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer