Annons

Barnmobilen Tinitell går i konkurs – hoppas återuppstå med ny produkt

Tinitells vd och grundare Mats Horn visar upp bolagets armbandsmobiler för barn.
Tinitells vd och grundare Mats Horn visar upp bolagets armbandsmobiler för barn. Foto: Pressbild
Efter en rad sälj- och produktproblem har Tinitells investerare tröttnat på förlusterna. Nu ansöker bolaget om konkurs – med målet att återuppstå med en uppdaterad version av sin armbandsmobil.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har just skickat in en konkursansökan för Tinitell AB. Vi har inte intäkter som täcker vår produktutveckling”, säger bolagets grundare och vd Mats Horn till Di Digital.

Samtliga 20 medarbetare i Stockholm sägs upp. Även vissa leverantörer drabbas av utebliven ersättning. Men Mats Horn betonar att bolagets amerikanska holdingbolag lever vidare och att ambitionen är att starta nytt aktiebolag i Sverige.

Tinitell har pendlat mellan hopp och förtvivlan ända sedan starten. De första framgångarna röntes redan i samband med en crowdfundingkampanj på Kickstarter 2014. Intresset för Tinitells röststyrda armbandsmobil för barn var då stort – men efter kampanjen klagade många på att det var svårt att få tag på produkterna.

Vår första produkt har designproblem och dåliga komponenter.

I slutet av oktober 2016 kunde Di Digital rapportera att Tinitell åter vädrade morgonluft. Man tog in 9 miljoner kronor i riskkapital från Optimizer Invest (NTL) och en rad affärsänglar, och hade råd med en butikspremiär på hemelektronikkedjan Mediamarkt i Stockholm.

Läs mer: Barnmobil tar in 9 miljoner inför butikspremiären

I somras kvalade bolaget in sig till e-handelsjätten Amazons Alexa-accelerator i Seattle, Washington.

Läs mer: Tinitell deltar i Amazons Alexa-accelerator 

”Accelerator-programmet gick bra, men vi har ännu inte fått ut nästa generation av vår nya produkt. Vår första produkt har designproblem och dåliga komponenter, vilket gör att den inte lämpar sig för massdistribution på Amazon,” säger Mats Horn.

Vi ska snart börja sälja Tinitell 2, som är en vattantät och mindre armbandsmobil.

Trots enskilda framgångar har bolaget alltså inte lyckats gå runt. Enligt Mats Horn uppgick omsättningen till 10 Mkr under 2017. Förlusten var större än så – cirka 15 Mkr grovt räknat, säger han.

Sedan starten har Tinitell tagit in cirka 45 Mkr i riskkapital. Men nu har investerarnas tålamod tagit slut.

”I grund och botten gillar vi produkten och tycker den fyller en viktig funktion. Men det är alltid svårt med hårdvara”, säger Johan Kinnander, vd på delägaren Optimizer Invest och fortsätter:

”Vi och de andra huvudinvesterarna har känt att det inte är värt att satsa mer på den nuvarande affärsstrukturen. Det tror jag till och med Mats Horn har känt. Det är han själv som drivit fram konkursen.”

Trots att det svenska aktiebolaget alltså försätts i konkurs tror Mats Horn på en fortsättning för Tinitell via det amerikanska holdingbolaget som äger bolagets intelektuella rättigheter.

"Vi ska snart börja sälja Tinitell 2, som är en vattentät och mindre armbandsmobil. Men något lanseringsdatum är inte satt ännu. Vi blir tvungna att starta nytt aktiebolag i Sverige för att ha anställda och sälja här. Just nu har vi råd med 7-10 medarbeterare, inte 20 medarbetare som vi har varit”, säger han.

Mats Horn hoppas att bolagets befintliga ägare vill vara med på denna nya resa och på Optimizer Invest lovar man att utvärdera möjligheterna.

"Vi vill definitivt titta på det. Vad vi tar för beslut kan jag inte svara på idag”, säger Johan Kinnander på Optimizer Invest. 

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies