Hoppa till innehållet

Båtdelningstjänsten rusade under pandemin: ”Blev en adrenalininjektion”

Svenskarnas sug efter båtliv ökade under pandemin. Det vittnar finsk-svenska båtdelningstjänsten Skipperis omsättningsökning på 1 400 procent om. ”Det blev en ketchupeffekt”, säger bolagets vd Axel Nordman. 

Axel Nordman är vd för båtdelningstjänsten Skipperi.
Axel Nordman är vd för båtdelningstjänsten Skipperi.

Skipperi grundades av svenska och finska entreprenörer 2017 och har sitt huvudkontor i Finland, där tjänsten först lanserades. Bolaget erbjuder två tjänster: dels en uthyrningstjänst där man hyr av privatpersoner, dels en medlemstjänst där man hyr båtar från Skipperis egna flotta. Den egna flottan lanserades i Finland 2019 och i Sverige 2020.  En lyckad tajming kan man tycka, när pandemin satte stopp för många svenskars sug efter utlandsresor. 

”Vi såg en underliggande efterfrågan på den här typen av tjänster redan innan, men visst blev det en adrenalininjektion när alla skulle vara hemma”, säger bolagets vd Axel Nordman, som klev in som vd i slutet av 2019 efter flera ledande positioner på Schibsted och Blocket. 

2020 omsatte bolaget 17,2 miljoner kronor i Finland och Sverige exklusive den privata båtuthyrningstjänsten. 2021 lanseras Skipperi även i Norge, Danmark och Nya Zeeland, och ambitionen för året är att nå en omsättning på 69 miljoner kronor. Hittills har bolaget tagit in runt 17 miljoner kronor i externt kapital. Bland investerarna märkes ett flertal finska finansprofiler, bland andra serieentreprenören Hans Ahlström, som står bakom investmentbolaget HP Capital. 

Läs mer: Citybåtar intar Stockholm: ”Är säkrare än elscootrar”

Under 2020 hade bolaget 30 Yamarin Cross-båtar i sin svenska flotta, samtliga placerade i Stockholmsområdet. I år utökas flottan till 140 båtar, och nu kan även andra delar av landet ta del av tjänsten. 30 båtar placeras i Göteborg med omnejd, medan Oxelösund, Nyköping, Karlstad och Västerås får 4 båtar var. 

”Vi är lite försiktiga i de mindre städerna för att säkerställa efterfrågan, även om vi får in fler och fler förfrågningar runt om i landet”, säger Axel Nordman.

Från och med i år ingår även några daycruiser-båtar i flottan, en modell med övernattningsmöjligheter, som de med det dyrare medlemskapet kan ta del av (se faktaruta). Kunderna får göra hur många bokningar de vill, och kan välja mellan dag, natt eller ett helt dygn.

Axel Nordman garanterar att medlemskapet innebär tillgång till båtarna. 

”Vi följer beläggningsgraden noga. Helgabonnemangen börjar bli slutsålda i Sverige, speciellt i Stockholm där vi redan funnits ett år. Vår ivrigaste medlem gjorde 60 båtturer, det är nästan varannan dag. Man får åka mycket båt för pengarna”, lovar Axel Nordman. 

Läs mer: Elbåten för 2,5 miljoner ska slå i USA: ”Sverige ligger efter i miljöfrågor”

Även om den egna flottan är det bolaget lägger mest krut på operationellt så är intresset för privatuthyrning stort. Uthyrarna bestämmer priset, sedan tar Skipperi ut en avgift på 13,5 procent. Under 2020 hade uthyrningstjänsten mer än 800 både segel- och motorbåtar registrerade på plattformen och det gjordes över 3 300 bokningar.

”Sverige är på topp fem-listan över flest båtar per capita, och vi får nya båtar in på plattformen varje vecka. Efterfrågan på båttyp följer vad som är populärt på köp- och säljmarknaden, som modernare båtar med moderna fyrtaktsmotorer. Uthyrare med goda omdömen får också fler bokningar”, kommenterar han. 

Samtliga medlemmar måste genomgå en onlineutbildning för ett säkert sjömanskap, följt av en examination. De med mindre än tre års erfarenhet får även gå en praktisk del på Skipperis båtar. 

”Vi vill få in nya människor i båtlivet, och riktar in oss till alla som vill ha en aktiv fritid och vill njuta av våra vatten och skärgårdar”, avslutar Axel Nordman.

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera