Hoppa till innehållet

Bekräftat: Izettle går till börsen i år

Fintechbolaget Izettle kommer att noteras på Stockholmsbörsen under 2018 och siktar på att ta in 2 miljarder kronor i nytt kapital.

Izettles vd Jacob de Geer, som grundat bolaget ihop med Magnus Nilsson.
Izettles vd Jacob de Geer, som grundat bolaget ihop med Magnus Nilsson.Foto: Amanda Lindgren

Betaltjänstbolaget Izettle bekräftar att de ska noteras på Stockholmsbörsen någon gång under 2018, vilket Di Digital sedan tidigare har avslöjat. Izettle har redan ansökt om en notering hos Nasdaq, som har gett grönt ljus förutsatt att sedvanliga villkor är uppfyllda.

Bolaget ger inget besked om när den första handelsdagen kommer ske, utan menar att man kommer att utgå från rådande marknadsförhållanden. Enligt Di Digitals tidigare uppgifter är det dock troligt att noteringen sker i närtid, troligtvis redan före sommaren.

I processen avser fintechbolaget att ta in omkring 2 miljarder kronor i nytt kapital, genom en nyemission, men Izettle väljer att i dagsläget inte offentliggöra någon värdering. Men källor till Di Digitals har uppgett att bolaget siktar på en värdering på omkring 10 miljarder kronor.

”Noteringen förväntas främja Izettles fortsatta tillväxt, operativa strategi samt förse bolaget med en förbättrad tillgång till kapitalmarknader och en diversifierad ägarbas med nya svenska och internationella aktieägare”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vid 08.45 medverkar Izettles grundare och vd Jacob de Geer i Di TV:s program Börsmorgon för att berätta mer om börsintroduktionen.

Under det första kvartalet 2018 omsatte Izettle 258 miljoner kronor, i jämförelse med 966 Mkr för helåret 2017 och 151 Mkr första kvartalet i fjol.

Det justerade resultatet landade samtidigt på minus 73 Mkr för årets tre första månader, vilket innebär att förlusterna är ungefär lika stora för ett år sedan.

Läs mer: Izettle börjar med e-handel: ”I linje med vår vision” 

I ett dokument skriver Izettle att bolaget har en målsättning att växa sin försäljning med 40 procent årligen – och inte minst att de ska ha nått lönsamhet med ett positivt rörelseresultat, före avskrivningar, vid slutet av 2020. På längre sikt vill Izettle nå en nettomarginal på 30 till 35 procent för verksamheten.  

Fintechbolaget grundades i Stockholm under 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson och lanserade en av världens första chipkortläsare och app för mobila kortbetalningar. 

Utöver den mobila betaldosan tillhandahåller bolaget småföretagare en plattform för att förenkla affärerna, såsom mjukvara för kassaregister, fakturering och kundrelationshantering. Dessutom erbjuder man finansiering baserad på förskott på förväntad försäljning hos kunden. Izettle finns i tolv länder, utöver Europa även i Mexiko och Brasilien.

Den största konkurrenten är i dagsläget det redan börsnoterade amerikanska företaget Square, grundat av Twitter-skaparen Jack Dorsey. De båda bolagen konkurrerar bland annat direkt om den brittiska marknaden.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera