Hoppa till innehållet

Bekräftat: Så stor blir EQT:s rekordfond

EQT Ventures tar in 5,3 miljarder kronor i sin första techfond. Summan är ännu högre än det mål som Di Digital avslöjade redan i april.

Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.

Det var i slutet av april som Di Digital avslöjade att Investors riskkapitalbolag EQT hade säkrat målet om 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till dotterbolaget EQT Ventures första fond. Fonden skulle stängas senast den sista maj, enligt uppgift.

Under torsdagen kom bekräftelsen som ett brev på posten:

EQT Ventures tar in 5,25 miljarder kronor (566 miljoner euro) i sin första fond för investeringar i unga, europeiska techbolag. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Innovation kräver fokus och uthållighet, samt resurser och lagarbete.

Summan är rekordstor för ett svenskt riskkapitalbolag med denna inriktning.

”Det finns en enorm möjlighet för riskkapitalinvesteringar i Europa. Enorma teknikskiften uppstår just nu i mängder av branscher och denna omvälvning sporrar nya, innovativa företag”, säger Thomas von Koch, vd för EQT i ett skriftligt uttalande.

Han får medhåll från Hjalmar Winbladh, grundare och partner på EQT Ventures.

”Innovation är svårt. Och att omvandla det till ett internationellt teknologiföretag är ännu svårare. Det kräver fokus och uthållighet, samt resurser och lagarbete. Detta är något som vår grupp har konkret erfarenhet av, när vi har skapat våra egna startupbolag”, säger han i ett skriftligt uttalande.


Di Digitals Jonas Leijonhufvud.

Kommentar: Så ritar EQT:s miljardsatsning om tech-Sverige


Kapitalet till fonden kommer från en blandning av svenska och utländska investerare. Några av de som nämns av EQT är Fjärde AP-fonden, SEB Pension och Försäkring AB, Harbourvest Partners, Ilmarinen, Finnish Industry Investment, European Investment Fund (EIF) och Vaekstfonden.

Cirka 10 procent av kapitalet kommer från ett nätverk av framstående entreprenörer, enligt pressmeddelandet. Utöver det bidrar nyckelmedarbetare inom EQT Partners med 10 procent av kapitalet, heter det.

En överraskande detalj, som Di Digital avslöjade i slutet av april, är att varken Skandia, Tredje AP-fonden eller Sjätte AP-fonden har investerat i rekordfonden. Dessa tre aktörer är annars viktiga uppbackare av de svenska riskkapitalbolag som investerar i techsektorn. Samtliga avser exempelvis att delta i Northzones kommande fond, som väntas dra in 2,8 miljarder kronor, enligt uppgift till Di Digital.


Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone. 
Läs mer: Så stor blir Northzones nya rekordfond


Värt att nämna är även att processen har dragit ut på tiden.

Redan i januari i fjol aviserades att EQT Ventures hade fått tre grundare och partners: Wrapp- och Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh, Uber- och Booking.com-veteranen Kees Koolen och Kings tidigare mobilchef Lars Jörnow.

Sedan dess har det varit tyst kring bolaget, delvis eftersom man av juridiska skäl inte får marknadsföra fonden innan den stängs. Ändå har man gjort flera investeringar sedan årsskiftet. 

Di Digital har exempelvis kunnat rapportera om EQT Ventures investeringar i den tyska jämförelsesajten Holidu, den tyska logistiktjänsten Riskmethods och Malmös Min Doktor. EQT Ventures var även med på tåget när den finska mat-appen Wolt tog in 90 Mkr i april i samband med sin Sverigelansering. EQT Ventures partner Kees Koolen satte sig då i Wolts styrelse.


Wolt-gänget. Vd Miki Kuusi står till vänster om skylten med blå Wolt t-shirt.
Läs mer: Ratade uppköp – tar in 90 Mkr från EQT Ventures


EQT bekräftar samtliga dessa investeringar och nämner en femte: i brittiska Oden Technologies, som jobbar med produktionsanalys.

Andra nyckelpersoner i EQT Ventures team är Ted Persson, som bland annat är medgrundare till den digitala byrån Great Works, Marnix van der Ploeg, i dag partner med ansvar för globala lanseringar, samt Andreas Thorstensson, som kring årsskiftet lämnade rollen som teknikchef på fintechbolaget Toborrow och idag är teknikpartner på EQT Ventures.

Vem är vem? EQT Ventures erbjuder vägledning på sin webbplats.

Vem är vem? EQT Ventures erbjuder vägledning på sin webbplats.

Före årsskiftet anslöt även entreprenören Aurore Belfrage, medgrundare på Wrapp. Hon är nu chef över EQT Ventures matchningsverktyg Together, som ska koppla ihop startupbolag med lämpliga ängelinvesterare.

Efter henne klev Ashley Lundström från Bonnier Growth Media ombord som investerare och Henrik Landgren från Spotify blev partner med inriktning mot analys.

Tanken är att EQT Ventures team ska bidra till att utveckla bolag ur en rad olika aspekter samtidigt. Inspiration har hämtats från amerikanska vc-jättar som Google Ventures, Kleiner Perkins och Andreessen Horowitz.

”När vi möter bolag tittar vi inte bara på dem ur ett finansiellt perspektiv. Jag tittar på produktdesign, Andreas tittar på tekniken, Marnix tittar på potentialen för en global lansering, och så vidare. Vi får en mer nyanserad bild före investeringen”, sa Ted Persson till Di Digital i slutet av april.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennström. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

April:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

26 Maj:
EQT Ventures aviserar att man stängt sin första techfond på den rekordhöga nivån 5,3 miljarder kronor.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Så ska EQT investera sina miljarder

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera