Annons

Bekräftat: Spotify noteras i New York

Spotifys vd och ordförande Daniel Ek.
Spotifys vd och ordförande Daniel Ek. Foto: TORU YAMANAKA
Musikjätten Spotify bekräftar att man kommer att börsnoteras i New York. Bolaget uppges också välja en okonventionell metod när de tar klivet in på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under fredagen kom uppgifter från CNBC att streamingjätten Spotify går till börsen någon gång under fjärde kvartalet 2017 eller första kvartalet nästa år.

Senare under kvällen kom ytterligare uppgifter då Bloomberg News kunde bekräfta att Spotifys väljer att noteras i New York, med hänvisning till bolagets talesperson Alison Bonny.

Uppgifter gör gällande att musikjätten väljer en okonventionell metod för att sälja aktier vid sin notering. Istället för att bjuda ut aktier till investerare på förhand via en nyemission kan Spotify bli det första stora bolaget som använder de nya reglerna för direktnotering på New York-börsen. Det innebär att inga nya aktier skapas utan att de befintliga ägarna säljer sina existerande aktier.

Läs mer: Spotify nobbar fler investeringsrundor

Direktnoteringen sparar mycket pengar som i normala fall skulle ha lagts på avgifter till ofta mer än dussintalet banker som annars hade deltagit i att sälja och fördela aktier inför en notering.

Metoden skulle även ge Spotifys storägare chansen att sälja sina aktier utan att först behöva spä ut sina innehav i bolaget.

”Aktier ger en utspädning, vilket är en ganska dyr form av kapital. Hittar man bättre villkor på låne- eller obligationsmarknaden är det möjligtvis att föredra”, har en person med insyn i riskkapitalbranschen tidigare sagt till Di Digital.

Spotify har i dag 50 miljoner betalande prenumeranter och CNBC rapporterar att bolagets tillväxt ligger på 43 procent. Musikbolagets värdering på 13 miljarder dollar, eller 115 miljarder kronor, motsvarar en ökning på drygt 50 procent sedan den senaste nyemissionen i mitten på 2015.

Sedan i fjol har Spotify genomfört totalt sju bolagsförvärv. Flera av dem syftar till att stärka streamingjättens musikrekommendationer, medan andra har att göra med musikrättigheter eller teknik som ska hjälpa bolaget värna sina prenumeranter.

Läs mer: Här är alla Spotifys uppköp

Storbankerna Morgan Stanley, Goldman Sachs och Allen & Co ska enligt uppgift agera rådgivare vid noteringen.

Mer om Spotifys notering i senaste Digitalpodden: 

https://embed.acast.com/digitalpodden/spotifyskoprad-fingerprintsusa-kopochbackingminds-perfekta-produkt

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes

TT/Di Digital

Artikeln har uppdaterats


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies