Annons

Bekräftat: Tradera och Klarna går skilda vägar

Auktionssajten Tradera planerar att klippa banden till betaltjänsten Klarna.
Auktionssajten Tradera planerar att klippa banden till betaltjänsten Klarna. Foto: Skärmdump
Under den nya ägaren Paypal planerar auktionssajten Tradera att ersätta Klarnas Checkout-tjänst med sin egen. Det bekräftar Traderas Sverige-vd nu för första gången.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol blev det klart att auktionsjätten Ebay och betalföretaget Paypal styckas upp i två separata företag. I Sverige blir den något oväntade effekten att auktionssajten Tradera, som sedan länge ägs av Ebay, kommer att tillhöra Paypal. Det kunde sajten Breakit berätta tidigare under våren.

Ända sedan beslutet om styckningen har det spekulerats i vad den kommer innebära för Traderas samarbete med den svenska betaljätten Klarna. Hittills har varken Tradera eller Ebay i Sverige velat lämna några tydliga besked i frågan.

Men nu står det klart att Tradera, under den nya ägaren Paypal, har för avsikt att avsluta samarbetet med Klarna. Istället ska Paypals egna betallösningar implementeras på sajten. Det bekräftar Traderas Sverige-vd Stefan Öberg i en intervju med Di Digital.

"Det enkla svaret på den är att inget kommer att hända kortsiktigt. Vi kommer att ha kvar Klarna som betalalternativ på Tradera", säger han och fortsätter:

"På längre sikt är det väl rimligt att tro att vi kommer att implementera Paypallösningar och successivt fasa ut Klarna", säger Stefan Öberg till Di Digital.

Han betonar dock att processen inte kommer att ske över en natt. På kort sikt är planen att fortsätta tillåta Klarna-betalningar på sajten. Det finns inte heller någon konkret plan på hur och när utfasningen ska genomföras, säger han.

På längre sikt är det väl rimligt att tro att vi kommer att implementera Paypallösningar och successivt fasa ut Klarna.

Det var i januari i fjol som det blev möjligt för privatpersoner att göra upp på Tradera genom Klarnas system, en prestigeaffär för betalföretaget. "Det här är första gången ett betallösningsföretag tillåter köp mellan privatpersoner på samma trygga villkor som från företagssäljare. Det är också en stor möjlighet för Klarna då Traderas handelsplats omsätter ca 1,6 miljarder kr varje år", skrev Klarna i ett pressmeddelande i januari 2014.

Sett till handelsvolymer lär effekten av den uteblivna affären inte bli särskilt stor på Klarna. Det svenska betalföretaget hanterar enligt egen utsago 250 000 transaktioner om dagen från 50 000 e-handlare runt om i Europa. Däremot svider det givetvis att inte längre stå som partner till en av de största e-handelssajterna i sitt eget hemland.

"Det är naturligt att man har diskussioner om samarbete när det sker ägarförändringar. Kan dock poängtera att det finns ett kontrakt mellan Tradera och Klarna som vi båda avser att följa", säger Erik Engellau-Nilsson, informationsansvarig på Klarna.

Från Paypals håll är nyheten väntad. Det amerikanska bolaget ser svenska Klarna som sin kanske främsta konkurrent på den europeiska marknaden. Paypals Sverige-vd Mårten Barkman avböjer dock att kommentera saken.

Tradera är en av Sveriges största e-handelssajter med ungefär 1 miljon aktiva användare. Bolaget ägs sedan 2006 av Ebay, som dock valt att behålla det svenska varumärket på sin verksamhet här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer