Annons

Bekräftat: Uber köper svenskens taxibolag för 28,7 miljarder

Svensken Magnus Olsson är en av taxiappen Careems tre grundare.
Svensken Magnus Olsson är en av taxiappen Careems tre grundare. Foto: TT/Press
Svensken Magnus Olsson har tagit sin taxiapptjänst Careem till 15 länder i Mellanöstern och Afrika. Efter flera års spekulationer köper techjätten Uber nu upp bolaget i en storaffär värd 28,7 miljarder kronor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Taxiappjätten Uber, som siktar på en värdering på hela 1 100 miljarder kronor vid sin stundande börsnotering, har i flera års tid varit nära ett uppköp av rivalen Careem.

Nu har affären till slut offentliggjorts och köpeskillingen landar på 3,1 miljarder dollar, motsvarande 28,7 miljarder kronor. Betalningen sker både i aktier och kontanter och förväntas slutföras under första kvartalet 2020, efter sedvanlig regulatorisk prövning.

Careem grundades 2012 i Dubai av svensken Magnus Olsson tillsammans med Mudassir Sheikha och Abdullah Elyas. 

”Vi har byggt Careem från lokalnivå. Vi hade inga miljarder på banken från dag ett så i de städer vi funnits längst går vi nu runt rent ekonomiskt”, sa Magnus Olsson till Di Digital under 2017.

Läs mer: Så gick svenskens taxitjänst från uppstickare till miljardbolag i Mellanöstern

Magnus Olsson har beskrivit sig själv som en ”ganska vanlig kille”, med en utbildning från Lund och en bakgrund som konsult på företaget McKinsey. Via det jobbet hamnade han i Kuwait. Han blev kär, inte bara i sin fru, utan även i regionens kultur och mångfald. 

2011 drabbades han av en hjärnblödning och fick åka till USA för operation. Det fick Magnus Olsson att reflektera över sina livsval. Han bestämde sig för att lämna McKinsey och istället hitta sin passion.

”Jag kom fram till att det fanns två saker jag ville göra. Jag ville göra något som var meningsfullt och något som skulle bli riktigt stort”, sa Magnus Olsson till Di Digital 2015.

Enligt Magnus Olsson var det tidigare mycket ovanligt att folk åkte taxi på Careems marknader i Mellanöstern och Afrika. Därmed har bolaget skapat en helt ny marknad, enligt grundaren, som Uber nu får tillgång till.

”I vår del av världen är taxibranschen inte utbyggd och därför kommer vi inte in och disruptar befintliga aktörer. Här handlar det om att bygga någonting som inte fanns. Folk hade inget annat alternativ innan vi dök upp. Vi uppskattar att marknaden för taxiappar kan bli 200 gånger större”, sa Magnus Olsson till Di Digital 2017.

Läs mer: Svensken som grundade Mellanösterns svar på Uber 

I och med förvärvet expanderar Uber rejält i Mellanösternregionen där Careem är marknadsledare. Företaget har mer än 1 miljon anslutna förare i över 120 olika städer.

Careem kommer fortsatt att drivas som ett helägt dotterbolag till Uber, under två fristående varumärken.

Det är däremot oklart hur stor ägarandel som Magnus Olsson kontrollerade före försäljningen – och huruvida han nu kan titulera sig miljardär. Careem har sitt bolagssäte i Förenade Arabemiraten där insynen är mycket begränsad.

Careems tillväxt har sedan starten varit subventionerad av riskkapital. Genom åren har jättar som det japanska e-handelsbolaget Rakuten och det kinesiska taxibolaget Didi Chuxing pumpat in totalt 770 miljoner dollar, motsvarande 7 miljarder kronor, i bolaget. Flera tunga riskkapitalbolag i USA och den statliga investeringsfonden Kingdom Holding Company i Saudiarabien återfinns också bland ägarna.

Di Digital söker Careem och Magnus Olsson för en intervju.

Ubers vd Dara Khosrowshahi passar samtidigt på att hylla Careems medgrundare i ett blogginlägg.

”Jag har lärt känna båda grundarna, Mudassir och Magnus Olsson, och de har verkligen byggt något utöver det vanliga. De är första klassens entreprenörer som delar vår vision och precis som vi har lanserat en lång rad produkter – alltifrån digitala betalningsmetoder till matleveranser – för att serva sina kunder”, skriver han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer