Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta
Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta
Elin Lütz hade följt Johns Hopkins karta som visar på antalet coronasmittade i världen, men tyckte att det behövdes en liknande tjänst i Sverige. Kravet var att den skulle vara användarvänlig där informationen skulle förmedlas på ett tydligt sätt.
”Kartan är ett sätt att förmedla statistik utan massa fluff eller överflöd. Den är extremt lätt och neutral och visar exakt vad den ska med tydlig och ren information”, säger Elin Lütz.
Sedan Folkhälsomyndigheten kom med nya rekommendationer att prioritera provtagningar till personer i behov av vård på sjukhus och personal inom sjuvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19 har förutsättningarna för coronakartan ändrats.
Läs mer: Så sköter norrmännen plugget hemifrån
”Siffrorna är inte lika höga av rapporterade fall, däremot finns det ju mycket statistik som fortfarande rapporteras som kan visas tydligt, till exempel skillnaden mellan regionerna och förändringen per dag. Det är fortfarande intressant.”
Sidans besökare har kontaktat Elin Lütz med önskemål om nya funktioner, bland annat att hon borde börja samla in data från användare.
”Jag funderar på det men jag har svårt att se hur man kan göra det på ett säkert sätt.”
Mycket av tiden till projektet går åt till att hitta ursprungskällan till varje nytt fall. Ofta är det regionernas pressmeddelanden som ligger till grund för statistiken. Det är på helgerna som Elin Lütz har tid att utveckla sidan. Samtidigt ligger sidans källkod öppen, så andra utvecklare kan komma med förslag på förbättringar.
”Det finns en tanke bakom att det ska vara väldigt transparent. Jag tror att det finns stora fördelar att dra nytta av att vara det. Det här är ett open source-projekt så folk får komma med förslag om de vill.”
Läs mer: Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan”