Annons

Besökarna strömmar in till svenskans coronakarta

Elin Lütz är utvecklaren bakom svenska ”coronakartan.se”
Elin Lütz är utvecklaren bakom svenska ”coronakartan.se” Foto: Jenny Hammar
Utvecklaren Elin Lütz såg tidigt riskerna med coronavirusets spridning. Hon ville därför skapa en plats att följa utvecklingen på ett tydligt sätt. I dag har hennes ”coronakartan.se” cirka 30 000 besökare per dag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elin Lütz hade följt Johns Hopkins karta som visar på antalet coronasmittade i världen, men tyckte att det behövdes en liknande tjänst i Sverige. Kravet var att den skulle vara användarvänlig där informationen skulle förmedlas på ett tydligt sätt. 

”Kartan är ett sätt att förmedla statistik utan massa fluff eller överflöd. Den är extremt lätt och neutral och visar exakt vad den ska med tydlig och ren information”, säger Elin Lütz. 

Sedan Folkhälsomyndigheten kom med nya rekommendationer att prioritera provtagningar till personer i behov av vård på sjukhus och personal inom sjuvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19 har förutsättningarna för coronakartan ändrats. 

Läs mer: Så sköter norrmännen plugget hemifrån

”Siffrorna är inte lika höga av rapporterade fall, däremot finns det ju mycket statistik som fortfarande rapporteras som kan visas tydligt, till exempel skillnaden mellan regionerna och förändringen per dag. Det är fortfarande intressant.”

Sidans besökare har kontaktat Elin Lütz med önskemål om nya funktioner, bland annat att hon borde börja samla in data från användare. 

”Jag funderar på det men jag har svårt att se hur man kan göra det på ett säkert sätt.”

Mycket av tiden till projektet går åt till att hitta ursprungskällan till varje nytt fall. Ofta är det regionernas pressmeddelanden som ligger till grund för statistiken. Det är på helgerna som Elin Lütz har tid att utveckla sidan. Samtidigt ligger sidans källkod öppen, så andra utvecklare kan komma med förslag på förbättringar. 

”Det finns en tanke bakom att det ska vara väldigt transparent. Jag tror att det finns stora fördelar att dra nytta av att vara det. Det här är ett open source-projekt så folk får komma med förslag om de vill.” 

Läs mer: Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer