Annons

Betaltjänstdirektivet PSD2 skjuts på framtiden

Sparappen Tink är ett av de bolag som väntar på det nya PSD"-direktivet.
Sparappen Tink är ett av de bolag som väntar på det nya PSD"-direktivet. Foto: Tink
Arbetet med det andra betaltjänstdirektivet, PSD2, drar ut på tiden. Nu meddelar Finansdepartementet att lagstiftningen kommer kunna träda i kraft tidigast den 1 maj 2018. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-direktivet PSD2 innebär något förenklat att samtliga aktörer i EU:s bank- och finanssektor tvingas öppna upp sina tekniska gränssnitt och lämna ut kunddata till tredje part om kunden själv begär och godkänner det. Därmed kan alltså små fintechbolag som sparappen Tink få tillgång till data från storbankerna om kunderna vill det. 

Läs mer: Swedbank: ”EU ökar risken för hackarattacker i fintech-sektorn” 

Syftet med direktivet är bland annat att underlätta gränsöverskridande betalningar och andra finansiella tjänster inom EU samt att öka konkurrensen inom sektorn. 

Direktivet väntas få stor inverkan på den konsumentnära finanssektorn och har kallats "det största som hänt bankvärlden sedan internet" av Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea.

På tisdagen meddelade Finansdepartementet dock att lagstiftningsarbetet dragit ut på tiden. 

"Lagstiftningsarbetet med anledning av det andra betaltjänstdirektivet är omfattande och innefattar en mängd svåra frågor. Den lagstiftning som krävs för genomförande av direktivet kommer därför inte att kunna antas i tid", skriver Finansdepartementet på sin sajt.  

Ambitionen är nu att en lagrådsremiss ska vara på plats under hösten och att en proposition ska överlämnas till riksdagen efter årsskiftet. Därmed kommer lagstiftningen tidigast kunna träda på plats den 1 maj 2018. 

Läs mer: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies