Annons

Bilhandlarna skulle utmana Blocket – tvärvänder efter att ha bränt 100 miljoner

Waykes vd Martin Fransson.
Waykes vd Martin Fransson. Foto: TT och press.
Bilhandlarnas egen försäljningsplattform Wayke ville utmana Blockets monopolställning på marknaden. Två år efter starten väljer dock Wayke att börja dela med sig av annonsörer till konkurrenten. ”Det här handlar inte alls om att vi ger upp”, säger Martin Fransson, vd på Wayke.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I oktober 2017 lanserades Wayke, en plattform på nätet där både privatpersoner och företag kan sälja både begagnade bilar och nya bilar. Ägare och finansiär är den stora branschorganisationen Motorbranschens Riksförbund.

Tanken var att gå till frontalattack mot den Schibsted-ägda marknadsledaren Blocket och deras systersajt Byt Bil. Många stora märken valde vid lanseringen att exklusivt annonsera på Wayke, tack vare löften om bättre villkor. 

Läs mer: Bilhandlarna satsar 100 miljoner – utmanar Blocket 

Men efterhand började i princip alla bilhandlare att gå tillbaka till Blocket. Nu begraver konkurrenterna ned stridsyxan för att i stället börja samarbeta, kan Di Digital berätta.

Bilhandlare på Wayke kommer nu parallellt att kunna publicera annonser på Blocket och Byt Bil.

”Bilhandlare har uttryckt önskemål om att använda Waykes administrationsverktyg för att komma ut på Blocket. Vi är kunddrivna, så när våra kunder vill se en utveckling som är bra för alla parter är vi gärna med på det”, säger Martin Fransson, vd på Wayke.

Wayke har i dagsläget cirka 130 000 unika besökare i veckan. Man har dock inte klarat av att utmana Blocket allvar, som har 2,3 miljoner unika besökare i veckan på sina fordonssidor och ytterligare 300 000 på Byt Bil.

”Vi växer stadigt och fler och fler hittar till Wayke. Men det är klart att det tar tid att sätta ett varumärke”, säger Martin Fransson.

Riskerar ni inte att urvattna er egen plattform genom det här samarbetet?

”Jag kan förstå att det är lite överraskande, men det här handlar inte alls om att vi ger upp. Vi kommer fortsätta utveckla Wayke som marknadsplats, den ska vara högst relevant och intressant för konsumenten, och kan nu samtidigt ge våra bilhandlare en bättre räckvidd. Det finns ingen motsättning i det hela.”

Wayke har bränt över 100 miljoner kronor i förluster på två år. Ska man tolka det här samarbetet som att er ägare börjat tappa tålamod?

”Nej, inte alls, utan vi är väldigt långsiktiga i det här. Redan från start har vi också samarbetat med andra aktörer. Till exempel har handlare kunnat få ut sina bilar på Facebook, som vi arbetar tätt med, genom Waykes administrationsverktyg i flera år”, säger Martin Fransson.

Under 2018, sitt första hela år på marknaden, omsatte Wayke 42 Mkr. Blocket särredovisar inte intäkterna från bilförsäljningen, men branschexperter bedömer att den utgör 100-200 Mkr av omsättningen.

Jag skulle varken säga att det här en vinst för oss eller för Wayke.

Läs mer: Schibsteds vinstmaskin Blocket hackar – hon blir ny vd

Varken Blocket eller Wayke hävdar att det nya samarbetet kommer ge några stora affärsmässiga vinster för bolagen. Bilhandlarna behåller nämligen sina nuvarande avtal på respektive plattform.

”Jag tror inte att det kommer ge så stora effekter affärsmässigt. Det handlar framför allt om att vara närvarande för bilhandlarna och erbjuda dem den räckvidd som Blockets kanaler kan ge”, säger Johan Jaarnek, försäljningschef på Blocket.

Wayke har ju utmålats som den stora utmanaren till Blocket på bilmarknaden. Känns det som en seger att de nu börjar bidra med innehåll till era plattformar?

”Det är klart att det har funnits en konkurrens. Men det har verkligen varit positivt för Blocket, vi har satsat mycket på både vår marknadsplats och vårt publiceringsverktyg. Jag skulle varken säga att det här en vinst för oss eller för Wayke, utan det är snarare en vinst för bilbranschen”, säger Johan Jaarnek.

I dagsläget finns det varken några planer på ett ännu djupare samarbete eller ett samgående, enligt de båda företagen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer