Annons

Bill Gates: Länder som stänger ned kan vara tillbaka inom 6-10 veckor

Microsofts grundare Bill Gates i samband med ett Sverigebesök 2014.
Microsofts grundare Bill Gates i samband med ett Sverigebesök 2014. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT, PONTUS LUNDAHL / TT, PONTUS LUNDAHL / TT
Miljardären och filantropen Bill Gates ger sin syn på världsläget och coronavirusets framfart. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är i en frågestund på sajten Reddit som Microsoft-grundaren delar med sig av sina tankar kring pandemin och effekterna av den.

”Om ett land gör ett bra jobb med tester och 'stänger ned' borde de inom 6-10 veckor se mycket få fall och kunna öppna upp igen”, svarade han exempelvis på en fråga om hur länge viruset kommer att hänga kvar. 

Läs även: Silicon Valley ligger öde – ”Håll er hemma så mycket som möjligt”

Bill Gates, vars stiftelse har donerat 100 miljoner dollar till kampen mot coronaviruset, uppmanar också till lugn. 

Om ”rika länder” genomför social distansering och tester så kommer de att kunna undvika höga nivåer av smittspridning, menar han.

Läs även: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

”Jag oroar mig för de ekonomiska skadorna, men ännu mer för hur det här kommer att påverka utvecklingsländer som inte kan genomföra 'social distansering' på samma sätt som rika länder och vars sjukvårdskapacitet är lägre”, skriver han bland annat i ett svar på Reddit.

I februari lade Bill Gates i en artikel i tidskriften The New England Journal of Medicin ut orden om sin oro för coronaviruset.

”Vi står nu inför en omedelbar kris. Under den senaste veckan har covid-19 börjat bete sig mycket som den sortens smitta vi ser en gång per sekel och som vi har varit oroliga för. Jag hoppas att det inte är så illa, men innan vi vet bör vi anta det”, skrev han bland annat.

De senaste åren har Bill Gates stiftelse donerat mångmiljardbelopp för att bekämpa sjukdomar och infektioner. 

Läs även: Coronaviruset skrämmer Bill Gates: ”En omedelbar kris”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer