Annons

Bill Gates: ”USA har missat chansen att undvika order om nedstängning”

Microsoft-medgrundaren och miljardären Bill Gates.
Microsoft-medgrundaren och miljardären Bill Gates. Foto: Jose Luis Magana
Microsofts medgrundare, miljardären och filantropen Bill Gates, säger att USA inte har agerat tillräckligt snabbt i coronapandemin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bill Gates har redan gått ut och sagt att han tror att länder som stänger ner kan komma tillbaka efter 6-10 veckor. I ett direktsänt samtal via idéorganisationen TED Connects på tisdagen sa han att USA har agerat för sent för att undvika order om att människor ska stanna hemma i hela landet.

”USA är förbi chansen att kontrollera coronaviruset utan att stänga ner. Vi agerade inte snabbt nog för att ha en möjlighet att undvika nedstängningen”, sa han under samtalet.

Läs mer: Bill Gates: Länder som stänger ned kan vara tillbaka inom 6-10 veckor

Redan i januari borde man ha blivit uppmärksam på viruset, då det upptäcktes i Kina i december i fjol, menar Bill Gates. Han sa också att självisolering är förödande för ekonomin, men att det inte finns någon mellanväg. Därför rekommenderar han en nedstängning på 6-10 veckor.

”När det gäller att testa människor har vi fortfarande inte skapat en kapacitet för att tillämpa det för folk som behöver. Testerna behöver organiseras och prioriteras. Det är super-, superbråttom”, sa Bill Gates.

Bill Gates och Melinda Gates stiftelse har donerat 100 miljoner dollar till kampen mot coronaviruset.

Läs mer: Coronaviruset skrämmer Bill Gates: ”En omedelbar kris”

Siffran på bekräftat smittade av coronaviruset i USA är uppe i över 55 000 personer. New York City med sin densitet bland befolkningen är hårdast drabbat med över 15 600 fall. 

Kalifornien var den första staten att i torsdags förra veckan utlysa en ”stanna hemma”-order och stänga ner verksamheter som inte är nödvändiga samhällsfunktioner. På tisdagen var det totalt ytterligare 13 stater som gjort samma sak de senaste dagarna. Situationen har lett till att många redan har blivit arbetslösa och ekonomin är utsatt.

På tisdagen sade president Donald Trump att han vill att affärsverksamheter ska öppnas igen till påsk, för att minska de ekonomiska effekterna. Samtidigt har det mött kritik bland politiker och vårdexperter.

Läs också: Silicon Valley ligger öde – ”Håll er hemma så mycket som möjligt”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer