Annons

Bill Gates: Viruset kommer att permanent förändra hur vi arbetar

Filantropen och miljardären Bill Gates på forumet ”Reaching The Last Mile” i Abu Dabi i november 2019, där en satsning med 2,6 miljarder dollar för att utrota polio aviserades.
Filantropen och miljardären Bill Gates på forumet ”Reaching The Last Mile” i Abu Dabi i november 2019, där en satsning med 2,6 miljarder dollar för att utrota polio aviserades. Foto: Jonathan Gibbons
Bill Gates fick rätt i sin profetia om att ett virus skulle sprida sig snabbt över världen. Nu har han lagt ut orden om vad han tror kommer att krävas för att få samhället på fötter igen – och tecknar konturerna av hur arbetslivet kan komma att förändras efter krisen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I en TED-presentation för fem år sedan förutspådde Microsoft-grundaren och miljardären Bill Gates att ett virus skulle spridas över världen. Han hoppades att hotet om en pandemi skulle leda till större förberedelser, till exempel för att snabbare kunna få fram vaccin i ett skarpt läge.

”Ledsamt nog var det inte mycket som blev gjort”, säger han i ett samtal med den amerikanska public service-kanalen PBS.

Bill Gates förespråkar självtester man kan göra hemma för coronaviruset, för att få fart på resultat om smittade och kunna applicera dem i samhällsplaneringen. 

Bill och Melinda Gates stiftelse The Gates Foundation har genom åren skänkt stora summor till bekämpningen av olika sjukdomar, och meddelade i april att man också ska ge bort flera miljarder dollar till utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset.

Stiftelsen har nyligen gjort en studie kring just självtester tillsammans med vårdpartners i delstaten Washington. De visade sig vara lika effektiva som tester som görs på kliniker.

”Då skulle du snabbt kunna göra ett test, utan att vårdpersonal måste ha på sig skyddsutrustning för att utföra det”, säger Bill Gates i intervjun på PBS.

Parallellt med tester behöver också initiativen kring behandling och vaccin snabbas på. Han uppskattar tiden för att komma fram till någon eller några möjliga behandlingar till 3-6 månader. Och säger att ett vaccin är kritiskt för att samhället ska komma tillbaka till något av ett normalläge.

I en annan intervju, i det professionella nätverket Linkedins serie ”This is working”, på onsdagen, säger Bill Gates att en del av det sättet vi jobbar på för alltid kommer att förändras. 

”Det är några saker, som till exempel affärsresor, som jag tvivlar på kommer att gå tillbaka till hur det var förut. Det kommer att resas i jobbet, men mindre”, säger han.

Men utbildningsväsendet däremot, kommer att återgå till hur det var innan eftersom den sociala kontakten är ”oersättligt”, tror Microsoft-grundaren.

Microsofts arbetsverktyg Teams har vuxit snabbt under coronakrisen och ökade antalet dagliga användare med nära 12 miljoner till 44 miljoner på bara en vecka i mars.

Bill Gates tror även att det kommer ta tid innan efterfrågan för rese- och turismindustrin och restaurangvärlden kommer tillbaka på samma sätt som förut.

Microsoft-grundaren har uttalat sig flera gånger under coronautbrottet och sagt att han tror på en nedstängning likt den i Kina för att komma till bukt med viruset. Även om det kan leda till utmaningar att öppna upp samhället igen. Något som han också kommenterar i intervjun med PBS:

”I Kina skickar de tillbaka människor till jobbet, men de har på sig ansiktsmask. De kontrollerar temperaturer. De har inga stora sportevent. Och så har de lyckats förhindra ett stort bakslag”.

Läs också: Bill Gates: Länder som stänger ned kan vara tillbaka inom 6-10 veckor

Bill Gates menar att det krävs att man får ner antalet smittade till en punkt där man kan spåra de som är i kontakt med virusbärare, för att kunna sätta dem i karantän.

Under samtalet nämner Bill Gates även Sverige:

”Det finns länder som Sverige, som inte stänger ner lika mycket och då kan man titta på om deras siffror går upp. Och om de gör det, kan man spåra vilka aktiviteter det är som orsakar det”, säger han.

”Vi måste lära oss från alla länder”, säger Bill Gates.

När det gäller de ekonomiska effekterna av virusets framfart förväntas de bli mycket större än vad Bill Gates förutspådde för fem år sedan. Han menar dock att en extrem nedstängning skulle få minst påverkan både på smittspridning och på ekonomi.

På PBS kommenterar han också när vissa grupper i samhället kan börja samlas igen. I takt med att världen lär sig mer om hur viruset fungerar kan man till exempel ta reda på mer vilken roll olika åldersgrupper spelar i smittspridningen.

”Då kanske ett klassrum med 30 unga människor fungerar bra”, säger Bill Gates.

Han tror att det kommer att ta till hösten 2021 innan amerikaner kan känna sig helt säkra igen. Tiden mäter han i att det tar över ett år innan ett vaccin har utvecklats och testats.

Samtidigt menar Bill Gates att åtgärder som stor social distansering, som de flesta länder har infört för att platta ut kurvan med smittspridning. Och att kunna genomföra kontaktspårning, skulle leda till att det mesta i samhället och i ekonomin kommer igång igen.

Dock tror han att utvecklingsländer kommer att drabbas hårdast, även om dödstalen där än så länge är låga då det är få inresande i nuläget.

”Den form av social distansering som görs i rika länder kanske inte fungerar där. Sorgligt nog tror jag att flest dödsfall och den mest extrema ekonomiska smärtan kommer att ske där”, säger Bill Gates.

Läs även: Bill Gates: ”USA har missat chansen att undvika order om nedstängning”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer