Hoppa till innehållet

Vill upptäcka folksjukdom hos tandläkaren – tar in miljoner från Biogaia

Svenska Boneprox använder artificiell intelligens för att diagnosticera stora folksjukdomar som benskörhet. Nu tar vårdteknikbolaget in ytterligare 11 miljoner kronor i kapital.

Boneprox tekniska chef Shreya Desai, vd Peder Remman; finanschef Anton Kärrbrink och strategichef Theodor Remman.
Boneprox tekniska chef Shreya Desai, vd Peder Remman; finanschef Anton Kärrbrink och strategichef Theodor Remman.

Tandläkaren Kjell Kärrbrink upptäckte en metod för att se om en person låg i riskzonen för benskörhet, genom att analysera röntgenbilder av käkbenet. 

Benskörhet är en stor folksjukdom och leder årligen till cirka 70 000 frakturer i Sverige, något som förväntas öka i takt med att befolkningen åldras.

Kjell Kärrbrinks patent togs vidare av hans barnbarn Anton Kärrbrink, tillsammans med bröderna Peder och Theodor Remman. 

Boneprox har i dag ett hundratal tandläkarkliniker på kundlistan i Sverige, Japan och Kanada, som sedan remitterar vidare patienterna till sjukvården vid behov.

Riskkapitalbolaget Backing Minds har tidigare investerat 10 miljoner kronor i bolaget. De får nu sällskap av bioteknikbolaget Biogaia BIOG B +0,35%Dagens utveckling som blir ny delägare, i en nyemission på totalt 11 Mkr.

”Boneprox är ett innovativt företag som har en mycket intressant produkt för att upptäcka benskörhet. Vi ser stora möjligheter att lansera denna globalt i kombination med vår produkt för patienter med låg bentäthet. Framöver finns stor potential att tillsammans utveckla fler produkter och tjänster för en internationell marknad”, säger Sebastian Schröder, affärsutvecklingschef på Biogaia, i ett uttalande.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera