Annons

Bioservos vd: ”Därför väljer vi börsen”

Delägaren Börje Salming testar Bioservos mjuka robotikhandske för industrin. Till höger: vd Erik Landgren.
Delägaren Börje Salming testar Bioservos mjuka robotikhandske för industrin. Till höger: vd Erik Landgren.
En rad mindre teknikbolag står på tur att börsnoteras i år. Innan sommaren väntas livevideo-pionjärerna Bambuser, robotteknikbolaget Bioservo, med Börje Salming bland ägarna, och budappen Urb-it alla ta steget. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det råder bråda tider för alla de små teknikbolag som siktar på en börsnotering i år. Alla vill noteras snabbt, innan vinden vänder på marknaden. 

Di Digital har redan rapporterat om tre större noteringar inom tech-området som väntas senare i år. Ett av dessa är nätbutiken Boozt, vars ägare Verdane Capital (NTL) hoppas på en exit via börsen. Ett annat är hörlur- och högtalarbolaget Zound Industries (NTL). Det tredje är investmentbolaget Pomegranate Investment (NTL), med inriktning mot Irans tech-sektior. Alla tre spås få värderingar i miljardklassen. 

Tillhörande artikel: Många bränner sig på glödheta tech-noteringar

Närmast till hands ligger dock tre mindre tech-noteringar. Ett av dem är de svenska livevideo-pionjärerna Bambuser (NTL) som noteras på First North den 5 maj. 

Några veckor senare, den 22 maj, är det dags för det så kallade exoskeleton-bolaget Bioservo (NTL) att kliva in på samma lista. Bolaget, med NHL-veteranen Börje Salming på ägarlistan, är främst känt för sin så kallade robothandske som används inom vården för patienter med grepproblem. Man utvecklar även en version av denna handske för användning industrin, och har tecknat samarbetsavtal med GM och Airbus.

”Tillsammans med dem tar vi nu fram en mjuk robotikhandske för att öka effektiviteten och motverka arbetsskador. De här bolagen drabbas av höga kostnader när medarbetarna blir sjukskrivna på grund av arbetsskador”, förklarar vd Erik Landgren.

Vi är måna om att inte överspela våra nyheter

Än så länge är Bioservo ett litet bolag med ett 20-tal medarbetare i Kista utanför Stockholm. Bland investerarna finns hockeylegenden Börje Salming. I fjol hade bolaget en omsättning på drygt 11 Mkr och ett resultat på -12,6 Mkr.

Bolagets teckningskurs innebär en värdering på 150 Mkr. Ovanpå det ska man ta in 60–75 Mkr i en nyemission vars teckningsperiod löper på ut nu på fredag.

Vi går till börsen för att synliggöra bolaget och skapa en kvalitetsstämpel inför våra stora, internationella kunder. Sedan behöver vi även ta in kapital, bland annat för att få igång en storskalig produktion i samarbete med en partner. Vi vill även realisera andra produkter, exempelvis en snarlik produkt för avlastning av axlar”, säger vd:n.

Läs mer: Börje Salming: ”Hoppas handsken blir en hit” 

Risken att aktien åker berg-och-dalbana efter noteringen tar han med en nypa salt.

”Vår värdering ligger i linje med andra bolag i sektorn. Jag tror den är rimlig och vi är måna om att inte överspela våra nyheter”, säger han.

Ett tredje techbolag som flaggat för en notering innan sommaren är Urb-it, en app som låter butiker erbjuda snabb och personlig leverans av sina varor med hjälp av frilansande ”Urbers”. Di Digital rapporterade nyligen om en serie chefsavhopp på bolaget. Bland annat har finanschefen, teknikchefen och marknadschefen lämnat bolaget som även lider av stora förluster och låg tillväxt.

Läs mer: Chefsflykt inför Urb-its börsnotering 

Men trots utmaningarna uppger vd Mats Forsberg att planerna på en notering innan sommaren står fast.

”Vi är snart klara med de sista ankarinvesterarna och efter det går vi ut med prospektet”, sa han till Di Digital i onsdags.

Mer och turbulensen bland tech-noteringarna i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden170426

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer