Annons

Bitcoin-brytning drar nu mer ström än Irland

I takt med att priset på bitcoin sjuter i höjden har även energin som går åt till att bryta nya ökat.
I takt med att priset på bitcoin sjuter i höjden har även energin som går åt till att bryta nya ökat. Foto: Rick Bowmer
Det är inte bara värdet på kryptovalutan bitcoin som skjutit i höjden under 2017. Enligt nya beräkningar har även mängden ström som går åt till att utvinna nya bitcoin ökat kraftigt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Intresset för bitcoin och andra kryptovalutor har skjutit i höjden under 2017 i takt med att bitcoinpriset slår rekord efter rekord. Enligt Coindesk handlas en bitcoin på fredagen för omkring 8 200 dollar vilket innebär att priset stigit med drygt 720 procent sedan årsskiftet. 

Läs mer: Efter raset – nu slår bitcoin nya rekord

Det är dock inte bara priset på bitcoin som har stigit kraftigt. Enligt beräkningar från Digiconomist har energin som går till att utvinning nya bitcoins stigit med 30 procent bara den senaste månaden och är nu uppe i drygt 29 TWh om året eller 0,13 procent av världens totala energikonsumtion. 

Enligt The Next web är det är mer än vad 159 olika länder, däribland Irland konsumerar. 

Utvinningen av nya bitcoin kallas för mining och är den process som verifierar transaktioner. Något förenklat går det till så att datorer i nätverket löser komplicerade matematiska problem och när de lyckas med detta skapas ett nytt block i blockkedjan och som belöning tilldelas man bitcoin. 

När ytterligare datorkraft läggs på att lösa dessa problem ökar svårighetsgraden att skapa nya block.

Det kan även vara värt att notera att Digiconomists siffror bygger på uppskattningar då den exakta siffran är i princip omöjlig att ta fram. 

Läs mer: Nu lanseras Europas första fond för kryptovalutor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer