Annons

Bitcoin för miljarder är borta - så skyddar du dina

Ludvig Öberg, bitcoinentreprenör
Ludvig Öberg, bitcoinentreprenör
Bitcoin når ideligen nya toppnivåer. Med värdeökningen blir frågan om var man ska ha sina digitala mynt allt viktigare. Att lägga sin bitcoinplånbok i byrålådan blir allt vanskligare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Intresset för att handla med bitcoin ökar. Vissa väljer att handla med certifikat och kan på så sätt hantera tillgångar i en vanlig depå. Den som i stället väljer att köpa bitcoin på en speciell bitcoinbörs, måste dock fundera både en och två gånger över hur de ska förvaras. Frågan blir allt viktigare. Den som i början av 2017 köpte 1 bitcoin för drygt 8 450 kronor har fått se värdet stiga till nästan 139.000 kronor.

Felaktigt hanterade kan bitcoin gå upp i rök eller stjälas. Enligt en relativt färsk studie är redan hela 4 miljoner bitcoin borta för alltid. Det kan jämföras med det totala antalet utvunna bitcoin i dag, 16,7 miljoner.

Läs mer: Studie: Bitcoin för 350 miljarder kronor är på vift

Eftersom ett av kryptovalutans huvudsyften är att möjliggöra handel utan inblandning från tredje part, som till exempel en bank, är det upp till användaren att själv hantera de digitala mynten. För att göra detta måste man ha en speciell mjukvara, en så kallad bitcoin-plånbok, som förutom att hålla reda på hur mycket pengar användaren har, även innehåller de privata nycklar som behövs för att auktorisera betalningar.

Det finns flera olika sorters plånböcker.

”De som inte är så medvetna om riskerna låter kanske börserna där de köpt sina bitcoin ha hand om dem, eller andra tjänster som till exempel Coinbase som har en helhetslösning. Då centreras risken till en server eller ett företag”, säger Ludvig Öberg, medgrundaren av bitcoin-bolaget Safello.

Företag som hanterar stora summor bitcoin utsätts för fler intrångsförsök. Dessutom har det hänt tidigare att sådana företag gått i konkurs. Det finns dock alternativa lösningar för att lagra sina mynt på nätet, där de privata nycklarna krypteras innan de skickas från den egna datorn.

”Ett annat alternativ är att ha de privata nycklarna på mobilen eller på datorn. Det är också lite osäkert, för om någon tar sig in på datorn eller på mobilen så kan de sno dina bitcoin”, säger Ludvig Öberg.

De senaste åren har hårdvaruplånböcker blivit allt mer populära.

”Det är nog den lösning som ger den bästa kompromissen mellan säkerhet och enkelhet. Istället för att ha de privata nycklarna på en dator, som kanske är ansluten till nätet, så har man dem på något som närmast kan liknas en USB-sticka. Eftersom nycklarna aldrig lämnar den enheten så kan ingen sno dem därifrån, så länge du har fysisk kontroll över den.”

Att stjäla själva hårdvaruplånboken är dock fullt möjligt.

Har du hört talas om några fall där någon har försökt stjäla bitcoin rent fysiskt?
”Nej, inte i Sverige. Utomlands har det dock hänt att folk blivit kidnappade och tvingats att föra över sina pengar för att bli släppta.”

För att kunna använda hårdvaruplånboken krävs nämligen även en pinkod.

”Men det är ganska ovanligt med fysiska brott. 99 procent av alla bitcoinstölder sker digitalt.”

Förutom själva plånboken brukar det även finnas en backuplösning att hantera. En eldsvåda eller vanligt slarv kan ju mycket väl göra att dosan eller datorn med de privata nycklarna försvinner.

”Backupen brukar bestå av lista på 12 till 20 ord. Med hjälp av dem kan man återskapa sina privata nycklar. Orden ska man skriva ner på ett papper och förvara på något smart ställe, till exempel ett i bankfack eller någonstans där ingen hittar det”, säger Ludvig Öberg.

Anledningen till att det är så viktigt att hålla backupen säker är att den går att använda även om inte originalet har försvunnit. Kommer någon annan över backupen kan de ta kontroll över mynten alldeles oavsett om du har ordning på din aktiva plånbok.

”Det är lite ironiskt att något som är helt digitalt ska skrivas ut och läggas i ett bankfack, tanken var ju att man skulle komma undan bankerna. Men det är nog ett av de säkraste ställena att ha sin backup på”, säger Ludvig Öberg.

Fördelen med att ha backupen i ett bankfack är att det då också finns en process vid eventuella dödsfall. Att hålla låg profil om sina digitala valutainvesteringar är vettigt ur säkerhetssynpunkt, men om man är allt för hemlig med sina bitcoins finns det nämligen en risk att efterlevande inte ens vet om att de finns.

För ökad säkerhet kan det enligt Ludvig Öberg vara bra att ha flera olika plånböcker. En enkel i mobilen för små summor, en hårdvaruplånbok för lite större summor och en eller flera så kallade pappersplånböcker, det vill säga en privat nyckel utskriven på papper, för större besparingar.

Läs även: Bitcoin slår nya rekord: "Ingen vet värdet" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer