Annons

Bitcoin gör entré på amerikansk optionsbörs

Priset på kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt under 2017.
Priset på kryptovalutan bitcoin har stigit kraftigt under 2017.
Kryptovalutan bitcoin debuterar på söndagen på CBOE (Chicago Board Options Exchange), en amerikansk börs för optionshandel. Konkurrenten CME väntas följa efter i nästa vecka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Chicago Board Options Exchange grundades 1974 och är världens äldsta och en av de största börserna för handel med optioner, och lanseringen ses som en milstolpe för valutan.

Handeln med bitcoin på de två börserna har möjliggjorts sedan kontrollorganet CFTC, som har som uppgift att bevaka finansmarknaden, gett grönt ljus den 1 december. Samtidigt varnar man för de höga riskerna och instabiliteten med valutan. Handeln har hittills skett på virtuella, oreglerade marknadsplatser.

Läs mer: Ingves om de som köper bitcoin: "De får klara sig på egen hand" 

CFTC har kritiserats för att ha hastat igenom beslutet, utan att ha övervägt riskerna tillräckligt noga. Av de större investmentbankerna är det bara Goldman Sachs och ABN Amro som förmedlar handel i bitcoin, medan de andra avvaktar.

Förväntningarna inför introduktionen har fått bitcoins värde att rusa, som mest var valutan uppe i 16 777 dollar i torsdags.

Handeln har ökat explosionsartat på sistone, men också lett till varningar i takt med att den gör sitt intåg i finansbranschens finrum. Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves sade i veckan att bitcoin inte är pengar i Riksbankens mening "utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande".

Läs mer: Coinbase nu den mest populära Iphone-appen i USA

TT/Di Digital. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer