Annons

Bitcoin kan granskas hårdare efter helgens IT-attacker

AI inom industrin – så funkar det SPONSRAT AV IBM

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Bitcoin kan granskas hårdare efter helgens IT-attacker

Hackers krävde betalningar i bitcoin från personer som fått sina datorer låsta i helgens ransomware-attack. Det gör att flera investerare och reglerare av finansiella marknader vill undersöka vilken roll som den virtuella valutan spelar i bedrägliga aktiviteter på nätet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det skriver Wall Street Journal.

Fler än 200 000 personer i 150 länder uppges ha drabbats av det så kallade ransomware-viruset som drabbade både, företag, sjukhus och regeringar.

Värdet på bitcoin föll med 100 dollar ner till 1700 dollar efter att attacken blev känd. Efter en viss återhämtning därefter tappar valutan med 3,7 procent idag till 1 706 dollar, enligt Coindesk.

Bitcoin har dock ökat i värde med omkring 80 procent hittills i år.

Läs mer: Digitala valutor är nu värda 50 miljarder dollar

"Jag har inte hört om några ansträngningar för att utesluta bitcoin på grund av ransomware", säger Jerry Brito som är vd på Coin Center baserade i Washington D.C.

Enligt amerikanska justitiedepartementet så var ökningen av antalet ransomware-attacker på väg att fyrdubblas i fjol, i en avstämning som gjordes i augusti i fjol. Då uppgick antalet cyberattacker av den aktuella typen till 4 000 stycken per dag, något som affärstidningen rapporterade om vid den tidpunkten.

Bitcoin som använder sig av en så kallad blockkedjeteknik gör att ingen central makt kan stänga av tillgången till den. Det uppger Brian Knight som är en senior undersökare inom finansteknik vid George Masons universitet.

Den som däremot vill växla den virtuella valutan till konventionella valutor kan dock spåras vad gäller till exempel namn eller ip-adress.

"Det kommer att bli ett pappersspår... om den kan bli avkodad är en fråga för sig", säger Knight.

En av aktörerna inom bitcoin, Coinbase, säger att de övervakar transaktioner från sina kunder för att bekämpa penningtvätt och brottslig verksamhet, till exempel ransomware.

"Coinbase är medvetna om de senaste ransomware-attackerna och arbetar med lagförande myndigheter och offer för att lösa situationen", skriver de i ett uttalande.

Utredare av attacken ska ha kunnat lokalisera att de som utfört attacken använt sig av tre bitcoinplånböcker eller adresser. Det ska röra sig om 124 betalningar som fram till söndag eftermiddag ska ha gett 34 000 dollar, eller 300 000 kronor. Det uppger analysfirman Chainalys för affärstidningen.

Inga medel ska dock ännu ha växlats till konventionell valuta. Det betyder alltså att det inte finns några finansiella spår ännu som man kan följa, enligt företaget.

Chainalys tillägger att det pekar mot att de som utfört attacken varit relativt oerfarna och troligtvis inte var redo för den globala effekt som den fick.

Reglerande myndigheter kan dock fokusera mer på bitcoinvalutan i framtiden på grund av dess kopplingar till attackerna. Den slutsatsen drar Wall Street Journals reporter.

Läs mer: Insiderhandel hett ämne på skumraskwebben

Finwire / Di Digital


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post