Annons

Bitcoin klubbas 50 procent dyrare hos Kronofogden

Foto: Mark Lennihan/AP
Kronofogden auktionerar ut kryptovalutor för drygt 29 000 kronor. Vinnaren i budgivningen betalade dock nära 50 procent mer än så. ”Det är lite konstigt”, säger bitcoin-entreprenören Ludvig Öberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kronofogden har beslagtagit 0,6 enheter av kryptovalutorna bitcoin och bitcoin cash.

Bitcoin har hittills i år rusat med nära 500 procent. Bitcoin cash, en avknoppning från bitcoin vars kurs står betydligt lägre, har däremot backat.

Det är första gången Kronofogden auktionerar ut kryptovalutor. Detta har kunnat ske eftersom den skuldsatta i ärendet, ett företag i Västsverige, har samarbetat med myndigheten.

”Det är första gången vi har kunnat flytta en digital tillgång till ett konto som vi har kontroll över”, sade Kronofogdens verksamhetsutvecklare Johannes Paulson nyligen till TT.

På torsdagsförmiddagen löpte auktionen ut – och vinnaren betalade klart över marknadspris.

Det kan vara någon som vill ha garanterat ’vita’ bitcoins

De två valutorna var på torsdagsmorgonen värda drygt 29 000 kronor, enligt Coinmarketcap. Det högsta budet hos Kronofogden, som inkom en vecka innan auktionen löpte ut, låg dock på 43 000 kronor.

”Det är lite konstigt”, säger Ludvig Öberg, affärsutvecklare på Chromaway och medgrundare av bitcoinbörsen Safello.

Läs mer: Han satsade allt på bitcoin – nu har kursen stigit 100 gånger 

”Jag har två teorier. En är att det görs för den publicitet man skulle kunna få som första köpare av bitcoin från Kronofogden. Min andra teori är att det kan vara någon som vill ha garanterat ’vita’ bitcoins. Vad är då bättre än att köpa från staten?” tillägger han.

En av budgivarna under auktionen var programledarna bakom Börspodden, bekräftar de i ett mejl till Di Digital. De uppger dock att de inte har det ledande budet.

Att den skuldsatte har exakt 0,6 enheter av både bitcoin och bitcoin cash tyder på att personen ägde bitcoin i samband med kryptovalutans delning i somras, då avknoppningen bitcoin cash skapades.

Läs mer: Bitcoin håller på att dela sig – därför ska du bry dig 

Bitcoin stod strax före klockan 9 på torsdagen i 5623 dollar. Bitcoin cash var värt drygt 330 dollar vid samma tid.

Har du budat på Kronofogdens auktion? Hör av dig: sven.carlsson@di.se

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer