Annons

Bitcoin-kupp är Islands största ouppklarade stöld någonsin

Bitcoin-brytning är stort på Island.
Bitcoin-brytning är stort på Island. Foto: Egill Bjarnason
Islands så kallade ”bitcoin-kupp” är landets största stöld i landets historia. Datorerna som stals är värda runt 16 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Drygt 600 datorer som användes för att få fram bitcoin och andra kryptovalutor blev stulna på Island i december och i januari. Två av de misstänkta häktades under gårdagen. Det rapporterar norska E24. 

Isländska tidningar kallar händelsen för ”bitcoin-kuppen” medan polisen uppger att det är den största stölden i landets historia. I dagsläget har runt elva personer arresterats, däribland en säkerhetsvakt. 

Läs även: Tillskott till statskassan när finska tullen auktionerar ut bitcoin

Datormaskinerna som ännu inte har hittats är värda runt 16 miljoner kronor, men värdet kan bli högre i icke-spårbara virtuella pengar om de används för att framställa kryptovalutor. 

I hopp om att fånga tjuvarna övervakar polisen strömförbrukningen. Därutöver har man kontaktat elföretag, nätleverantörer och hyresvärdar av lagringsutrymme för hjälp. Framställning av kryptovalutor är mycket energiförbrukande och onormalt hög energiförbrukning kan avslöja var datorerna finns.

(Finwire/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer