Annons

Bitcoin når ny rekordnivå

Kursen för den digitala valutan bitcoin har slagit nya rekord under våren.
Kursen för den digitala valutan bitcoin har slagit nya rekord under våren. Foto: Rick Bowmer
Kryptovalutan bitcoin slår nytt prisrekord och handlas över 3000 dollar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Priset på bitcoin noterades över 3 000 dollar under måndagen, vilket är ett nytt all time high. Det skriver CoinDesk med hänvisning till sitt prisindex.

Förra veckan handlades bitcoin vid nivåer om 2 700 till 2 900 dollar. En trend som anses stärka bitcoin enligt många analytiker är att acceptansen för kryptovalutor ökar.

"Inflödet till alternativa kryptovalutor är större än till bitcoin. I andra ordalag, bitcoin fortsätter växa med en trevlig hastighet, men andra kryptovalutor växer ännu mer", säger hedgefondförvaltaren Tim Enneking som specialiserar sig på kryptovalutor till CoinDesk.

Investeraren Sean Walsh instämmer i att trenden med ökad acceptans väntas öka för bitcoin, och pekar mer konkret på att bitcoin kan ses som en dominerande inkörsport, då många köper alternativa kryptovalutor med hjälp av just bitcoins.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

I skrivande stund handlas bitcoin till 2 972 dollar vilket är en nedgång med 1,5 procent för dagen.

I internationell media har ett antal orsaker till kursuppgången lyfts fram. Bland annat ett tilltagande intresse från kinesiska investerare, att bitcoin godkänts som betalmedel i Japan liksom krisen för betalningsväsendet i Venezuela.

Läs mer: ”Det svenska bitcoin-äventyret – som en parodi på riskkapitalbranschen”

Jonathan Jogenfors som är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet och forskar om bland annat blockkedjor. I en intervju med Di Digital i slutet av maj beskrev han den senaste tidens prisuppgång i bitcoin som "osäker".

”Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka. Bitcoin går i cykler. Den stora uppgången 2013 berodde egentligen inte på någonting särskilt. Då föll kursen 70 procent. Så det kan gå ganska fort.”

Läs mer: Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån” 

Finwire / Di Digital

Hör allt om Sveriges nya bitcoin-kung i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies