Annons

Bitcoin och brotten, del 2: Så klickar kunderna hem droger på Darknet

På Darknet kan man enkelt och krypterat handla droger som sedan postas anonymt.
På Darknet kan man enkelt och krypterat handla droger som sedan postas anonymt. Foto: Mats Jerndahl
Di Digital granskar hur kryptovalutan bitcoin används i kriminella syften. Kartläggningen blottar en droghandel som blomstrar bland nya kundgrupper – men också hur svårt det är att vara anonym på nätet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

50 tabletter Ecstacy formade som röda små hjärtan reas ut för 0.04 bitcoin. Eller 3.000 kronor. ”Mycket bra! Börja med en halv”, skriver säljaren ”Dvdbox”.

En annan säljare, som kallar sig ”Doctor Kosmos”, erbjuder 1.000 tabletter LSD för knappt en halv bitcoin, eller 30.000 kronor. Den som hellre vill ha kokain kan köpa 10 gram för 0.087 bitcoin av säljaren ”Svenska Piraterna”.

”Mest prisvärda kokainet på Flugsvamp enligt kunder”, ”alla beställningar skickas inom 24h från lagd order” och ”många nöjda kunder under många år”, skriver säljaren på sajten.

Med en snabb sökning på webbplatsen Flugsvamp 2.0 går alla sorters narkotika, dopningsmedel och receptbelagda mediciner att hitta. Allt från amfetamin, ecstasy och heroin, till potenshöjande medel och hasch. Anonyma säljare lägger upp sina varor och sätter ett pris som konverteras till bitcoin.

De är lite vem som helst... ofta relativt unga, socialt anpassade människor med jobb

Platsen är Darknet. Där, på internets bakgård, bortom sökmotorernas indexering, är det bitcoin som är valutan – ett betalningsmedel utanför myndigheternas insyn, direkt mellan sändare och mottagare, köpare och säljare. Helt stupsäkert. Teknik som får tvåstegsverifiering, koder och bankdosor att verka riskabelt och ålderdomligt i jämförelse. Och det är helt anonymt. Tekniken, och marknaden kopplad till den, har börjat bli för stor för att ignorera. Traditionella banksystem och myndigheter sneglar på både möjligheterna och farorna den medför. Total säkerhet, totalt okontrollerbart.

Di Digitals kartläggning visar att narkotikabrott är den vanligaste typen av kriminalitet kopplat till bitcoin, åtminstone bland de brott som myndigheterna kommer åt. Drygt 83 procent av de 77 fällande tingsrättsdomar de senaste fem åren som Di Digital har tagit del av rör droger, köpta eller sålda på knarksajter som Silkroad och Flugsvamp.

Bitcoin och brotten, del 1: Polisen skrapar på ytan

En vanlig Google-sökning på Safari eller i Windows ger inte träff. För att få åtkomst till Darknet krävs webbläsaren Tor. Med den surfar användaren från en rad servrar och behåller sitt IP-nummer, identiteten kopplat till en särskild dator, hemligt. Tor är i sig helt laglig, men är samtidigt nyckeln som öppnar upp en undre värld med vilken få är bekanta.

”Det finns legitima skäl att surfa med krypterade förbindelser, men de positiva möjligheterna har fått en svans av illegal verksamhet. Kriminella har varit snabba att med att snappa upp det här”, säger it-brottsexperten Anders Ahlqvist, som nyligen gick i pension efter 20 år på polisens it-brottscentrum.

Flugsvamp återkommer i vittnesmål från dom till dom och förundersökning efter förundersökning. Det kan liknas vid Blocket eller Ebay – varor läggs ut till försäljning, köpet görs upp direkt mellan privat säljare och köpare. Skillnaden är utbudet.

Både Flugsvamp och den amerikanska motsvarigheten Silkroad är idag stängda. Den amerikanska federal utredningsmyndigheten FBI tog kontrollen över och stängde ner Silkroad 2013. I november 2014 gick Flugsvamp samma öde tillmötes när svenska polisen genom Operation Onymous gjorde tillslag mot sajten. Några månader senare återuppstod sajten som Flugsvamp 2.0 – med samma syfte och utbud.

Polisen använder sin fantasi och kreativitet precis som busarna gör

Anders Ahlqvist beskriver säljarna som oförändrade, ”samma kriminella människor oavsett om det säljer på Plattan eller nätet”. Däremot har köpargruppen förändrats.

”De är lite vem som helst: köpare spridda över hela landet, ofta relativt unga, socialt anpassade människor med jobb. Det är väl det som är den stora faran, att man öppnar upp möjligheten för människor som annars aldrig skulle syssla med det här”, säger han.

 I en uppmärksammad dom som föll dagen innan julafton 2016 dömdes två män i Mariestad till 8 år och 6 månaders fängelse. De hade visat sig vara hjärnorna bakom en av de största svenska narkotika-härvorna på Darknet. Under pseudonymerna Kickass och Swecan hade de sålt droger för närmare 5 miljoner kronor i över 6 000 knarkaffärer under åren 2013 till 2016.

Kryptera, kryptera allt. Om polisen kommer över ett misstag kan en hel värld nystas upp. Den dolda handeln med bitcoin kan kartläggas in i minsta detalj, ner till varje säljare och köpare, med bara en sträng okrypterad information. I fallet i Mariestad hade gärningsmännen glömt att kryptera en back-up-hårddisk. Då föll hela korthuset.

Enligt Anders Ahlqvist hänger utredningarna ofta på ett misstag. Och gammalt hederligt polisarbete.

”Det är svårt att vara fullständigt anonym på nätet. Övervakar man någon så gör de förr eller senare ett misstag. Polisen använder sin fantasi och kreativitet precis som busarna gör”, säger han.

Bitcoin och brotten, del 1: Polisen skrapar på ytan

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer