Annons

Bitcoin och brotten, del 4: Så får bedragarna pengarna att försvinna

Foto: Mats Jerndahl
En annons för en kamera till försäljning som inte finns och en köpare som förmås betala i god tro – en vanlig början på ett bedrägeri som slutar i bitcoin. Di Digital har granskat hur kryptovalutan har blivit den moderna bedragarens bästa vän.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Användandet av kryptovalutan bitcoin har skapat nya möjligheter för svindlare att lura till sig och gömma undan pengar från bedrägerier på populära köp- och säljsajter som Tradera och Blocket. Det visar Di Digitals genomgång av fällande tingsrättsdomar där bitcoin har använts som redskap mellan 2013 och 2017.

Bitcoin och brotten, del 1: Polisen skrapar på ytan

Bitcoin och brotten, del 2: Så klickar kunderna hem droger på Darknet

Bitcoin och brotten, del 3: Så gör kryptovalutan svarta pengar vita 

Genom att kapa existerade konton eller skapa egna med falska uppgifter har svindlarna lyckats förmå intet ont anande köpare att skicka förskottsbetalningar för varor de sedan aldrig sett skymten av. Tillvägagångssättet är i de flesta fall inte nytt. Bedrägerier på nätet har funnits under lång tid. Däremot skapar användandet av kryptovalutor nya möjligheter att sopa undan spåren.

Jag antar att polisen känner sig hjälplös, att alla ledtrådar upphör bara för att det blir bitcoin av pengarna

Ett exempel är ett fall i Gällivare där en man genom att kapa ett Tradera-konto med goda omdömen lyckades ta betalt för dyra teknikprodukter som kameror och datorer, utan att sedan leverera dessa. Köparna ombads swisha pengarna till ett okänt telefonnummer med meddelandet ”bitcoin”. Vad de inte visste var att numret inte alls tillhörde en säljare på Tradera, utan en bitcoinhandlare i Köping, helt utan koppling till köp- och säljsajten.

”Det ringde en man och undrade varför han inte hade fått hörlurarna som han hade köpt av mig på Tradera. Jag fick förklara att jag inte hade sålt några hörlurar, däremot säljer jag bitcoin”, säger Linus Dunkers.

Fram till för drygt ett år sedan handlade Linus Dunkers med bitcoin via växlingssajten Local Bitcoins. Sajten fungerar som en plattform för transaktioner mellan privatpersoner i den digitala valutan – med ett volatilt värde fungerar det som en spekulativ affär. Handeln i sig är laglig och transaktionerna kan exempelvis ske i kontanter, via banköverföring, Western Union eller betaltjänsten Swish.

Alla som handlar med bitcoin måste hantera de här riskerna

Marknaden är i stort sett fortfarande oreglerad och kryptovalutans anonymitet lockar till sig bedragare som hoppas gömma undan sina byten. En plåga för dem som har goda avsikter och livnär sig på den nya teknikens potential.

”Alla som handlar med bitcoin måste hantera de här riskerna, annars kommer man ganska snabbt att råka illa ut och vara tvungen att hantera polisanmälningar och missnöjda kunder”, säger Linus Dunkers som i dag har slutat med handeln och övergått till produktionssidan.

I ett bergrum i Köping bryter han bitcoin genom att låta datorer med enorm processorkraft lösa komplicerade algoritmer, vilket säkerställer det system som valutan vilar på. I utbyte ges nya bitcoin.

Handeln på Local Bitcoins har han lämnat bakom sig. Bedrägerierna blev för många. Myndigheterna stod för handfallna.

”Det blev för mycket och jag kände att ansvaret låg på oss som privatpersoner att undvika bedrägerierna. Jag antar att polisen känner sig hjälplös, att alla ledtrådar upphör bara för att det blir bitcoin av pengarna”, säger han.

Läs mer: Här är bolagen som vill ta blockkedjan till Sverige

En annan dom i Di Digitals genomgång handlar om ett fall där en person i Linköping agerat mellanhand åt en okänd gärningsman med pseudonymen ”Hushboard” som utgav sig för att hjälpa personer att handla i bitcoin. Den dömde mellanhanden uppmanades sätta upp en rad bankkonton till vilka pengar från okända personer överfördes, innan han köpte bitcoin för dem. Att insättningarna kom med transaktionstexten ”Tradera” reagerade han inte på, enligt domen.

Bedrägerierna blev för många. Myndigheterna stod för handfallna.

Bedrägerifallen har ökat med bitcoins popularitet, men enligt Traderas säkerhetschef Niclas Hjelm ska de fall där nätaktionssajten utnyttjas nu vara under kontroll.

”Vi hade en bra dialog med växlingstjänsten och ändrade våra rutiner. Vem som ligger bakom bedrägerierna är svårt för oss att avgöra, men vi samarbetar med polisen och lämnar ut alla typer av uppgifter som kan underlätta utredningarna så att de ansvariga får stå sitt kast”, säger han.

Linus Dunkers stärkte dessutom sina egna säkerhetsrutiner, men när en väg stängdes hittade bluffarna nya. Med hjälp av kapade bank-id:n, Swish och sms-lån kan bedragare komma över stora summor pengar och få dem att försvinna i bitcoin.

”Kommer de över koderna som krävs för att registrera ett nytt mobilt bank-id, kan de lika lätt ta ett sms-lån i ditt namn, swisha pengarna för att köpa bitcoin och du har noll skyddsnät”, säger Linus Dunkers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer