Annons

Bitcoin slår nya rekord: "Ingen vet värdet"

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: Mark Lennihan/Lars Schröder/TT
Bitcoin-rallyt visar inga tecken på att tappa fart. Priset har stigit med 870 procent i år samtidigt som den digitala valutan blivit mer etablerad på finansmarknaden. En utveckling som inte är helt oproblematisk enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det går knappt en vecka utan att bitcoin når nya rekordnivåer. Under helgen steg priset på den digitala valutan med drygt 1 000 dollar och nådde på måndagsmorgonen det nya rekordet 9 698,7 dollar enligt Coindesk. Sedan årsskiftet har priset nu stigit med omkring 870 procent. 

”Ingen vet värdet på bitcoin utan det är tillgång och efterfrågan som styr. Det finns säkert många fler som kan tänka sig att hoppa på det här tåget innan det bromsar in”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

I takt med att priset på bitcoin slår nya rekord har privatpersoners intresse för kryptovalutan skjutit i höjden. Di Digital har tidigare rapporterat om att antalet privatpersoner som äger certifikatet Bitcoin Tracker ONE hos de bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza har ökat med flera hundra procent. 

Läs mer: Explosionsartad ökning av bitcoinhandeln bland privatspararna

Även om handeln med bitcoin är oreglerad så har kryptovalutan tagit flera steg mot finansbranschens finrum under 2017. För en månad sedan meddelade börsoperatören CME Group att man har för avsikt att lansera terminskontrakt på bitcoin innan årsskiftet och förra veckan lanserade den franska kapitalförvaltaren Tobam Europas första fond för kryptovalutor. 

Joakim Bornold anser dock att den här utvecklingen är problematisk. 

"Det finns en problematik i att kryptovalutor lyfts fram som en etablerad tillgång att handla och spekulera i genom till exempel fonder, certifikat och terminer. Det ger en legitimering av handeln och det finns ett problem i att man kanske inte inser vad det är man handlar när det är förpackat i ett skal som gör att det ser mer trovärdigt ut", säger Joakim Bornold. 

"Jag tycker det är grymt att man kan använda derivat för att låta fler komma åt marknader som är svåra att nå, men i och med att bitcoin är en helt oreglerad marknad blir det problematiskt", fortsätter han. 

Att en enskild stat inte kan gå in och reglera bitcoin är en central funktion i teknologin och Joakim Bornold anser att det kanske hade varit bäst att hålla isär den traditionella finansmarknaden och marknaden för kryptovalutor. 

Läs mer: Bitcoin-brytning drar nu mer ström än Irland

”Bitcoin kanske inte ska vara en produkt man kan nå via de gamla finansmarknaderna utan det kanske är bättre att låta den handeln vara fristående. Då måste man sätta sig in ämnet och skapa sig en förståelse för tekniken och handeln vilket inte behövs nu", säger han. 

Kryptovalutor är något av en vattendelare i finansbranschen och både JP Morgans vd Jamie Dimon, Credit Suisses vd Tidjane Thiam och Ray Dalio, grundare av hedgefondjätten Brigewater, har kritiserat bitcoin som de anser är en bubbla. 

Från myndighetshåll varierar synen på bitcoin runt om i världen. Under hösten slog kinesiska myndigheter ner på sektorn medan Japan har gett grönt ljus till företag att acceptera bitcoin som betalning. 

I Europa har ECB-chefen Mario Draghi tagit en mer avvaktande hållning och påpekade under en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott i höstas att ECB inte har rätt att förbjuda eller reglera kryptovalutor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer