Hoppa till innehållet

Bitcoin slår nya rekord: "Ingen vet värdet"

Bitcoin-rallyt visar inga tecken på att tappa fart. Priset har stigit med 870 procent i år samtidigt som den digitala valutan blivit mer etablerad på finansmarknaden. En utveckling som inte är helt oproblematisk enligt Nordnets sparekonom Joakim Bornold. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.Foto: Mark Lennihan/Lars Schröder/TT

Det går knappt en vecka utan att bitcoin når nya rekordnivåer. Under helgen steg priset på den digitala valutan med drygt 1 000 dollar och nådde på måndagsmorgonen det nya rekordet 9 698,7 dollar enligt Coindesk. Sedan årsskiftet har priset nu stigit med omkring 870 procent. 

”Ingen vet värdet på bitcoin utan det är tillgång och efterfrågan som styr. Det finns säkert många fler som kan tänka sig att hoppa på det här tåget innan det bromsar in”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

I takt med att priset på bitcoin slår nya rekord har privatpersoners intresse för kryptovalutan skjutit i höjden. Di Digital har tidigare rapporterat om att antalet privatpersoner som äger certifikatet Bitcoin Tracker ONE hos de bägge nätmäklarna Nordnet och Avanza har ökat med flera hundra procent. 

Läs mer: Explosionsartad ökning av bitcoinhandeln bland privatspararna

Även om handeln med bitcoin är oreglerad så har kryptovalutan tagit flera steg mot finansbranschens finrum under 2017. För en månad sedan meddelade börsoperatören CME Group att man har för avsikt att lansera terminskontrakt på bitcoin innan årsskiftet och förra veckan lanserade den franska kapitalförvaltaren Tobam Europas första fond för kryptovalutor. 

Joakim Bornold anser dock att den här utvecklingen är problematisk. 

"Det finns en problematik i att kryptovalutor lyfts fram som en etablerad tillgång att handla och spekulera i genom till exempel fonder, certifikat och terminer. Det ger en legitimering av handeln och det finns ett problem i att man kanske inte inser vad det är man handlar när det är förpackat i ett skal som gör att det ser mer trovärdigt ut", säger Joakim Bornold. 

"Jag tycker det är grymt att man kan använda derivat för att låta fler komma åt marknader som är svåra att nå, men i och med att bitcoin är en helt oreglerad marknad blir det problematiskt", fortsätter han. 

Att en enskild stat inte kan gå in och reglera bitcoin är en central funktion i teknologin och Joakim Bornold anser att det kanske hade varit bäst att hålla isär den traditionella finansmarknaden och marknaden för kryptovalutor. 

Läs mer: Bitcoin-brytning drar nu mer ström än Irland

”Bitcoin kanske inte ska vara en produkt man kan nå via de gamla finansmarknaderna utan det kanske är bättre att låta den handeln vara fristående. Då måste man sätta sig in ämnet och skapa sig en förståelse för tekniken och handeln vilket inte behövs nu", säger han. 

Kryptovalutor är något av en vattendelare i finansbranschen och både JP Morgans vd Jamie Dimon, Credit Suisses vd Tidjane Thiam och Ray Dalio, grundare av hedgefondjätten Brigewater, har kritiserat bitcoin som de anser är en bubbla. 

Från myndighetshåll varierar synen på bitcoin runt om i världen. Under hösten slog kinesiska myndigheter ner på sektorn medan Japan har gett grönt ljus till företag att acceptera bitcoin som betalning. 

I Europa har ECB-chefen Mario Draghi tagit en mer avvaktande hållning och påpekade under en utfrågning i Europaparlamentets ekonomiska utskott i höstas att ECB inte har rätt att förbjuda eller reglera kryptovalutor.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera