Annons

Bitcoin stiger över 10 000 dollar – kryptochef spår fortsatt hausse

En bitcoin-bankomat i Hongkong.
En bitcoin-bankomat i Hongkong. Foto: Kin Cheung (AP).
Världens största kryptovaluta bitcoin har precis som många andra tillgångsslag sett en uppgång under den senaste tiden. Det beror på stora stimulanspaket och framsteg inom utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset, menar experter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Priset för en bitcoin steg under måndagen över 10 000 dollar för första gången sedan tidigt i juni. Under den senaste veckan har kryptovalutan sett en uppgång på nästan 12 procent.

”När stora länders regeringar lanserar stimulandspaket som saknar motstycken, kommer vi få se en fortsatt haussad marknad. Det inkluderar aktier och guld, men även bitcoin och kryptovalutor kommer följa efter”, säger Vijay Ayyar, affärsutvecklingschef för den brittiska kryptobörsen Luno, till CNBC.

Han tillägger att bitcoin-kursen också gynnas av läkemedelsjättarnas senaste framsteg inom utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset.

Bitcoinpriset har under våren 2020 fallit i linje med andra tillgångsslag, på grund av den markoekonomiska osäkerheten i världen.

I början av maj skedde också en så kallad ”halvering” av kryptovalutan, vilket innebar att belöningen till de som framställer bitcoins sjönk från 12,5 till 6,25 nya mynt. 

Det förde med sig att det tar längre tid för bitcoinproducenter att nå lönsamhet på sin affär – och skapade en tillfällig tillgångsbrist på marknaden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer