Hoppa till innehållet

Bitcoin stiger över 10 000 dollar – kryptochef spår fortsatt hausse

Världens största kryptovaluta bitcoin har precis som många andra tillgångsslag sett en uppgång under den senaste tiden. Det beror på stora stimulanspaket och framsteg inom utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset, menar experter.

En bitcoin-bankomat i Hongkong.
En bitcoin-bankomat i Hongkong.Foto: Kin Cheung (AP).

Priset för en bitcoin steg under måndagen över 10 000 dollar för första gången sedan tidigt i juni. Under den senaste veckan har kryptovalutan sett en uppgång på nästan 12 procent.

”När stora länders regeringar lanserar stimulandspaket som saknar motstycken, kommer vi få se en fortsatt haussad marknad. Det inkluderar aktier och guld, men även bitcoin och kryptovalutor kommer följa efter”, säger Vijay Ayyar, affärsutvecklingschef för den brittiska kryptobörsen Luno, till CNBC.

Han tillägger att bitcoin-kursen också gynnas av läkemedelsjättarnas senaste framsteg inom utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset.

Bitcoinpriset har under våren 2020 fallit i linje med andra tillgångsslag, på grund av den markoekonomiska osäkerheten i världen.

I början av maj skedde också en så kallad ”halvering” av kryptovalutan, vilket innebar att belöningen till de som framställer bitcoins sjönk från 12,5 till 6,25 nya mynt. 

Det förde med sig att det tar längre tid för bitcoinproducenter att nå lönsamhet på sin affär – och skapade en tillfällig tillgångsbrist på marknaden.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera